Nieuws Bedrijfsoverdracht

Geen sexy startup, maar 116 jaar oude drukkerij: waarom Simac-baas Eric van Schagen zich ontfermt over Vrijdag

Geen jonge hightech, maar een 116 jaar oude drukkerij. Eric van Schagen investeert al jaren in startups die zijn verwant aan zijn IT-bedrijf Simac in Veldhoven. Nu neemt hij de Eindhovense drukkerij Vrijdag Premium Printing over. ,,Het gaat erom dat de toekomst van zo’n mooi bedrijf zo goed mogelijk geborgd blijft."

Peter Scholtes (AD) 7 juni 2021

Simac en Vrijdag

Eric van Schagen, Peter-Louis Vrijdag en Henk Nota (van links naar rechts) voor het gebouw van het 116-jarige Vrijdag Premium Printing in Eindhoven. Foto: Kees Martens/DCI Media

Van Schagen raakte drie jaar geleden als commissaris betrokken bij het bedrijf dat naam en faam verwierf als drukkerij van sigarenbandjes. Hij zag van nabij hoe lastig het was om een geschikte partij te vinden die de aandelen kon overnemen van Peter-Louis Vrijdag (83) die binnen de familie geen opvolging had. Gesprekken met kandidaten leverden niet het geruste gevoel op dat de continuïteit van het bedrijf was verzekerd. ,,Uit een stukje irritatie ontstaat dan motivatie. Het gaat erom dat de toekomst van zo’n mooi bedrijf zo goed mogelijk geborgd blijft", zegt Van Schagen tegen het AD.

"De betrokkenheid en gemotiveerdheid van Eric van Schagen geeft Vrijdag Premium Printing een prima basis voor de continuïteit in de toekomst"

Peter-Louis Vrijdag

Hij roemt Vrijdag ‘om de producten die het maakt, de historie die erachter zit en de betekenis voor de stad en de regio’. Dat juist de Simac-baas zich ontfermt over de drukkerij is ook weer niet zo verbazend. ,,Ik voel de verantwoordelijkheid om een deel van het geld dat we hebben verdiend terug te ploegen in de samenleving", zei hij eerder in een interview.

Van Schagen: hoeder van de regio

Van Schagen liet zich met name kennen als hoeder van de regio. De investeringen - in navolging van zijn vader Mac - in startups hadden tot doel een bijdrage te leveren aan het ontstaan van nieuwe, grote bedrijven in de regio. Ook in zijn functie als voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland kijkt Van Schagen verder dan alleen zijn eigen bedrijf.

Bij Vrijdag zijn ze dolgelukkig met de nieuwe eigenaar. ,,Het is reusachtig plezierig dat de aandelen in bezit komen van een mede-Brainport-onderneming. De betrokkenheid en gemotiveerdheid van Eric van Schagen geeft Vrijdag Premium Printing een prima basis voor de continuïteit in de toekomst", zegt Peter-Louis Vrijdag, kleinzoon van de oprichter en zelf tientallen jaren directeur en aandeelhouder van het bedrijf. ,,Ik ben heel blij voor de onderneming en de medewerkers", reageert huidig directeur Henk Nota. ,,Eric is een oer- en oer-Brabantse familieondernemer. Hij heeft er al heel lang blijk van gegeven te gaan voor continuïteit, het belang van de medewerkers en behoud van kennis en kunde van de onderneming.”

Lees ook: Deze topspelers uit de drukwerkwereld gaan een wederzijdse participatie aan

Vrijdag grootste participatie voor Simal

Vrijdag (110 medewerkers, circa 15 miljoen euro omzet) wordt meteen de grootste participatie van Simal Beheer, het investeringsbedrijf van de familie Van Schagen. Deelneming Xyztec in Panningen heeft een vergelijkbare omzet, maar besteedt de productie uit en telt zo'n dertig medewerkers. Van Schagen omschrijft het bedrijf als een ‘mini-ASML, dat test of de bevestiging goed is van de pootjes aan een chip, zonnecellen of ledverlichting'. Een andere deelnemer is Simple Simon in Eindhoven, dat technische installatiebedrijven van automatisering voorziet en dat opereert via sociale media.

De meeste andere participaties schaart Van Schagen onder Simac, omdat de deelnemingen en het moederconcern elkaar kunnen versterken. Voor de drukkerij zal dat niet gelden. ,,Ik zie het als een vorm van diversificatie, buiten Simac, die ons minder kwetsbaar maakt. Er gaat iets moois ontstaan om Simac heen.” Hij wijst erop dat Vrijdag in zijn sector overigens evengoed op technisch hoog niveau acteert en innovatief is met duurzame verpakkingen met een luxe uitstraling.

Commissaris blijven

Van Schagen verwerft in eerste instantie 60 procent van de aandelen. De overige 40 procent volgt over drie jaar. Hij blijft commissaris. ,,Als aandeelhouder gaat het me om de continuïteit van het bedrijf, dat doet de commissaris ook.” In de raad van commissarissen van Vrijdag heeft hij gezelschap van Wim van Droffelaar die de voorzittersfunctie uitoefent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws