Aangeboden door Marktlink

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Succes met kunstgras leidt tot Britse overname

Kunstgras is een groeimarkt, dat hebben Marco Pleijsier en Martijn Veldhuijsen wel bewezen. Hun bedrijf Avalon ontwikkelde zich zo snel dat de Britse vloerenproducent Victoria PLC zich meldde voor overname.

Tekst: Marco Krijnsen | Foto: Wouter Borre 25 april 2017

Marktlink

De vraag naar kunstgras neemt toe en niet alleen in de sportwereld. Pleijsier en Veldhuijsen zagen in 2010 kansen in landscaping (het verfraaien van een omgeving, red.). Met hun bedrijf Avalon vestigden ze zich in Aalten, naast de tapijtfabriek die hun kunstgras vervaardigt. ,,We zijn een kop-staartbedrijf”, zegt Veldhuijsen. ,,We doen de research and development en de inkoop van de garens. Onze buurman produceert en uiteindelijk leveren wij het kunstgras aan groothandels en retailers.”

marktlink sz 1x1

Avalon levert kunstgras aan ruim 50 landen. De leverbaarheid is een belangrijke succesfactor van Avalon, denkt Pleijsier. ,,Kunstgras is een seizoensproduct. We hebben veel geïnvesteerd in een voorraad, zodat we klanten op piekmomenten kunnen bedienen. Daarnaast is de supplychain belangrijk: het brengen van de spullen van A naar B.”

De groei van Avalon is de buitenwereld niet ontgaan. Vorige zomer meldde zich Victoria PLC, dat op zoek was naar uitbreiding van de activiteiten. Pleijsier en Veldhuijsen stonden er welwillend tegenover en namen adviseur Marktlink in de arm. ,,Overname is een ingewikkeld proces dat een professioneel team met veel knowhow vereist. We konden en wilden dat niet in ons eentje doen”, zeggen beide eigenaren.

Ervaren onderhandelaars
Marktlink hielp Avalon bij onder meer het opstellen van een infomemorandum aan Victoria PLC en het onderhandelen over een intentieverklaring. ,,Aan de andere kant van de tafel zat een beursgenoteerd bedrijf met 2.000 werknemers en ervaren onderhandelaars die meer dan 50 bedrijven hadden gekocht. Dan heb je niet genoeg aan de eerste de beste jurist.” In februari was de overname een feit en sindsdien maakt Avalon deel uit van het Victoria-concern. ,,Voor ons persoonlijk is er niet veel veranderd. We hebben de vrijheid om te doen wat we altijd deden. Maar wel met een ‘moeder’ boven ons die ons bedrijf de komende tien jaar een megaboost kan geven.”

We konden en wilden de overname niet in ons eentje doen

Marco Pleijsier en Martijn Veldhuijsen van Avalon

Contact

Ik wil meer weten over de mogelijkheden rondom bedrijfsoverdracht. Neem contact met mij op: