Nieuws Bedrijfsoverdracht

'Vier partijen in race voor overname VanMoof', maar klok tikt

Achter de schermen lijkt een spannende strijd gaande om de overname van de Amsterdamse e-bikegigant VanMoof. Er zouden nu vier potentiële kopers azen op het failliete bedrijf.

Van onze redactie 22 augustus 2023

Van Moof vier partijen overname faillissement carlier

Foto: Shutterstock

Persbureau Reuters meldde eerder dat Lavoie, het elektrische scootermerk van het Britse McLaren, VanMoof wil overnemen. De onderhandelingen zouden al in een vergevorderd stadium verkeren. McLaren, bekend van de Formule 1, zou met de overname verder willen groeien als een premiummerk in de sector voor elektrische voertuigen.

Lees ook: Dit bedrijf wil VanMoof wél overnemen

Ook oprichters VanMoof mengen zich voor overname

Zakenblad Quote weet nu op basis van ‘een goed ingevoerde bron’ te melden dat er in totaal vier partijen interesse hebben in van VanMoof. Naast Lavoie worden het private equitybedrijf KKR en de oprichters van VanMoof, Ties en Taco Carlier, genoemd. De ondernemende broers hebben een nieuwe BV geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Wat consultant en hoogleraar Cor Molenaar betreft is er bij een een overname geen rol meer weggelegd voor de broers Carlier. ,,Een nieuwe leiding met een andere visie en een focus op operationele processen en PR is van cruciaal belang voor het herstel van het bedrijf.” Wie de vierde kandidaat is, blijft nog even gissen.

Lees ook: De 3 lessen die je kunt leren van de problemen bij VanMoof

Oplossing voor kapotte VanMoofs

Een maand geleden verklaarde de rechtbank in Amsterdam VanMoof failliet. Het bedrijf ging bankroet na jaren van tientallen miljoenen euro’s verlies. Dat kwam onder andere doordat de reparatiekosten hoog waren en de fietsen vaak mankementen vertoonden. De e-bikes zitten vol eigen onderdelen van VanMoof, wat ook een financiële achilleshiel bleek.

Hierop vond fietsenmaker Tamor Hartogs overigens een slimme oplossing: de e-bikes kunnen wel degelijk worden gefixt. Dat legt de ondernemer uit Amersfoort geen windeieren, klanten staan rijen dik voor zijn winkel.

Bod afgewezen

Inmiddels zoeken de curatoren naar mogelijkheden voor een doorstart. Het Amerikaanse micromobility.com was ook in de running voor een overname. Maar de topman van dat bedrijf meldde vorige week dat zijn bod was afgewezen. Micromobility.com maakt elektrische fietsen en steps en is actief in de Verenigde Staten en Europa.

Sinds de oprichting van VanMoof zijn wereldwijd 190.000 fietsen van het merk verkocht. VanMoof had in twintig steden wereldwijd eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen buiten het faillissement.

Lees ook: VanMoof: zonder goed product en tevreden klanten is er geen toekomst

Loongarantie personeel VanMoof loopt ten einde

Dinsdag werd bekend dat het bedrijf ook in Duitsland een faillissementsprocedure in gaat. De rechtbank in Berlijn bepaalde dat VanMoof zijn financiën uit handen moet geven aan een bewindvoerder. Het e-bikebedrijf heeft nog winkels in de Verenigde Staten, Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Japan en Denemarken.

De tijd begint te dringen: op 1 september komt de loongarantieregeling met het UWV ten einde, aldus Quote. Na die datum zal het personeel geen salaris meer ontvangen en zullen medewerkers het bedrijf verlaten, wat de mogelijkheid van een doorstart bemoeilijkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws