How-to Bedrijfsoverdracht
Dit moet je weten als je je bedrijf wilt verkopen
Misschien was je altijd al van plan om jouw bedrijf klaar te stomen voor een lucratieve overname. Bij sommige ondernemers gaat het nu eenmaal snel kriebelen; staat een bedrijf eenmaal op eigen benen, dan willen ze alweer iets nieuws opstarten. Hoe kun je het beste handelen als je je bedrijf wil verkopen?

Eén van de moeilijkste vraagstukken is bepalen wat jouw bedrijf waard is. Niet alleen nu, maar vooral ook in de toekomst. Een juiste inschatting voorkomt dat je later spijt krijgt, of je nu wel of niet verkoopt.
Een bekend voorbeeld is Snapchat: zij weigerden in 2013 een overname van Facebook, ondanks een bod van maar liefst 3 miljard dollar. De eigenaren dachten op termijn meer binnen te halen.
Lees ook: Waar je op moet letten als je een bedrijf wilt overnemen
Maar ook in het mkb gaan soms forse bedragen rond. Volgens de Brookz Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatform Brookz, was de gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf in het eerste half jaar van 2017 rond de 2,5 miljoen euro. En voor bijna één op de vijf bedrijven werd maar liefst 10 miljoen euro of meer betaald.
Veelgemaakte fouten
Het bedrijf dat je gaat verkopen is waarschijnlijk je levenswerk. Het is daarom cruciaal dat je bij een verkoop zo wakker mogelijk aan de onderhandelingstafel zit. Dit zijn drie veelgemaakte fouten:
Lees ook: Een businessplan maken: een stappenplan en tips van experts
1. Te snel een intentieovereenkomst tekenen
Veel potentiële kopers willen je bedrijf graag kopen zonder dat concurrenten mee bieden. Daarom zullen ze je vragen om een intentieovereenkomst te tekenen. Zo kunnen zij een periode inventariseren wat er allemaal is en kun jij niet met andere partijen onderhandelen. Maar een intentieovereenkomst is niet automatisch een koopovereenkomst.
Een koper zal de intentieovereenkomst minder bindend willen laten opstellen, zodat hij zijn bod kan verlagen of zich helemaal kan terugtrekken. Zorg dus dat deze overeenkomst ook jouw belang dient en – belangrijker nog – teken pas als je de beste kandidaat tegenover je hebt.
2. Doe-het-zelven
Een (gespecialiseerd juridisch) adviseur schrijft een fiks uurtarief en dus besluiten sommige verkopende ondernemers zelf de kleine lettertjes door te nemen. Je hebt je bedrijf tenslotte helemaal alleen opgebouwd en kent alle ins en outs. Waarom zou je alle informatie overdragen aan een dure buitenstaander?
Een bedrijfsovername is een uiterst gespecialiseerd vakgebied. Daarom is het voor een soepele transitie juist goed om er iemand zonder emotionele betrokkenheid bij te halen. Belangrijker nog: een adviseur is duur, maar komt vaak tot een betere deal.
3. Hard to get
Het is verleidelijk om je bij een overnamebod zo star mogelijk op te stellen. Playing hard to get. Het idee is dat de koper daardoor extra moeite doet om je bedrijf te krijgen én meer zal bieden. Maar dat werkt niet altijd. Kopers kunnen afhaken en een andere overnamekandidaat zoeken.
Doe niet te afstandelijk. Ga eens samen lunchen om in ongedwongen sfeer de mogelijkheden te bespreken. Vraagt een potentiele koper naar jouw eventuele verkoopintenties? Geef dan aan dat je een bod altijd wilt bespreken met jouw mensen.
Lees ook: 'Deze methode laat jouw bedrijf met 300 procent groeien'
Research
Eén ding is zeker: je kunt je als mkb’er beter goed laten beschermen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle soorten overnamen waarmee je te maken kunt krijgen. Een terloopse vraag van een geïnteresseerde kan zomaar een lot uit de loterij blijken.