Nieuws Belasting

ABN AMRO: Ondernemers torsen belastingschuld misschien nog jaren mee

Een deel van de ondernemers die vanwege de coronacrisis belastinguitstel hebben gekregen, doen er waarschijnlijk jaren over om deze schuld af te lossen. Dat constateert ABN AMRO in een rapport. Onder meer bij cateraars en vervoersbedrijven is de schuld inmiddels enkele malen hoger dan de gemiddelde jaarwinst.

NU.nl 17 mei 2021

Belasting schuld corona

Bij cateraars en vervoersbedrijven is de belastingschuld inmiddels enkele malen hoger dan de gemiddelde jaarwinst. Foto: ANP

Bij de corona-uitbraak in het voorjaar van 2020 konden bedrijven uitstel krijgen voor het betalen van belastingen. Het betrof onder meer omzet- en inkomstenbelasting en loonheffing. De Belastingdienst heeft in totaal voor 16 miljard euro aan uitstel verleend.

Volgens ABN AMRO, dat zich baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft onder andere 43 procent van de restaurants om uitstel gevraagd. Bij kledingwinkels gaat het om een aandeel van 33 procent. Daarnaast hebben alle cafés met vijftig of meer medewerkers om uitstel gevraagd, zo bericht NU.nl.

''Volgens het huidige beleid moeten bedrijven de schulden vanaf 1 oktober binnen drie jaar aflossen, maar er gaan stemmen op om deze regels aan te passen''

Schoenenverkopers moeten volledige winst gebruiken om belastingschuld af te lossen

De bank heeft per sector gekeken hoelang bedrijven erover zouden doen om deze schulden af te lossen. ABN AMRO keek daarbij naar de hoogte van de belastingschuld en vergeleek die met de gemiddelde winst per maand van voor de coronacrisis.

Daaruit blijkt dat de belastingschuld bij bijvoorbeeld schoenenwinkels gemiddeld net zo hoog is als de winst van veertien maanden. Dit zou betekenen dat schoenenverkopers gedurende een jaar en twee maanden de volledige winst moeten gebruiken om de belastingschuld af te lossen.

Lees ook: Financieel herstel voor ondernemers: het tienjarenplan van INretail

Kabinet neemt later deze week besluit over omgang met belastingschulden

Bij sommige bedrijfstakken is de situatie nog extremer. Zo moeten bedrijven in het personenvervoer gemiddeld de winst van meer dan twee jaar (28 maanden) volledig afdragen aan de fiscus om van de belastingschuld af te komen. Bij cateraars gaat het zelfs om bijna vier jaar (45 maanden).

Of dit in de praktijk ook zo zal gaan, is afwachten. Naar verwachting neemt het kabinet later deze week een besluit over hoe het omgaat met deze belastingschulden. Volgens het huidige beleid moeten bedrijven deze schulden vanaf 1 oktober binnen drie jaar aflossen, maar er gaan stemmen op om deze regels aan te passen.

Lees ook: Dringend advies Belastingdienst aan ondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws