Nieuws Belasting

Deadline 3 december: heb jij je al voor de kleineondernemersregeling (KOR) aangemeld?

Ondernemers met een jaaromzet onder de 20.000 euro hebben nog een paar dagen de tijd om zich aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn zij vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan de regeling, moet de aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn.

Van onze redactie 25 november 2020

Belastingdienst ondernemers mkb deadline

Kleine ondernemers met weinig omzet hebben tot 3 december om de KOR aan te vragen. Foto: Belastingdienst

Ondernemers kunnen zich aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen en per post naar de Belastingdienst te sturen. Deelname is voor tenminste drie jaar, tenzij de jaaromzet boven de 20.000 euro komt. Als KOR-deelnemer bereken je geen btw meer door aan klanten en trek je geen btw af van inkopen en investeringen. Daarnaast ben je niet meer verplicht om facturen te sturen voor de btw en doe je geen btw-aangifte meer. Of de regeling gunstig is, verschilt per ondernemer.

"Voordeel van KOR: als ik geen btw hoef je rekenen, kan ik een veel scherpere prijs bieden aan mijn klanten''

Interieurontwerpster Roos Kurstjens, deelnemer KOR-regeling

Vrijstelling van btw

Parttime ondernemer Roos Kurstjens neemt deel aan de KOR. ,,Ik heb een bedrijf in interieurontwerp en illustraties. Ik combineer het ondernemen met het moederschap. Ik heb een kleine omzet en mijn klanten zijn vooral particulieren. Ook verkoop ik veel kleine producten, zoals zelfontworpen kaarten. Dan is het heel praktisch dat ik geen btw hoef te berekenen. Ik kan hierdoor een veel scherpere prijs bieden aan mijn klanten. En het kost mij minder tijd qua administratie, omdat ik geen btw-aangifte meer hoef te doen. Zo is parttime ondernemen heel aantrekkelijk.”

De kleineondernemersregeling kan voor veel ondernemers interessant zijn. Wil je weten of de regeling iets voor jou is? Check belastingdienst.nl/kor. En zorg ervoor dat je aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen is bij de Belastingdienst. Nadat jouw aanmelding is verwerkt, krijg je een bevestigingsbrief met daarin de ingangsdatum.

Lees ook: 130.000 ondernemers kiezen voor kleineondernemers-regeling (KOR)

KOR: welke omzet telt mee en wat niet?

Omzet die wél meetelt voor de omzetgrens van de KOR

  • Leveringen van goederen en diensten die normaal gesproken belast zijn met Nederlandse btw. Dit zijn leveringen belast met 21 procent, 9 procent, en 0 procent btw (uitvoer en intracommunautaire leveringen, zie ook uitleg hieronder) en Nederlandse btw die je verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer (nationale verlegging). Bij het bepalen van uw omzet voor de KOR telt alleen de omzet uit Nederland mee. Omzet die belast is in een ander land telt dus niet mee.
  • Btw-vrijgestelde omzet van leveringen van goederen en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland (overige vrijgestelde omzet telt niet mee voor de omzetgrens).

Omzet die niet meetelt voor de KOR

  • Privégebruik van goederen en diensten.
  • Investeringsgoederen die in uw onderneming zijn gebruikt.
  • Binnenlandse prestaties waarover de btw verlegd wordt naar jou.
  • Prestaties die belast zijn in een ander land.
  • Een intracommunautaire verwerving. Je doet een intracommunautaire verwerving als je goederen aankoopt uit een ander EU-land waarover je in Nederland btw moet betalen.
  • Btw-vrijgestelde omzet: omzet die je haalt uit leveringen en diensten die zijn vrijgesteld van btw tellen niet mee voor de berekening van de omzetgrens van de KOR.

Lees ook: Kleineondernemersregeling omzetbelasting verandert per 1 januari: dit moet je weten

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.