Nieuws Belasting
Hoe de dividendbelasting werkt
Het kabinet wil de dividendbelasting per 1 januari 2019 afschaffen, daar merken vele ondernemers direct de gevolgen van. Door het nieuwe beleid heeft het kabinet behoorlijk wat wenkbrauwen doen fronzen. Waar die ophef vandaan komt en wat de afschaffing van de dividendbelasting betekent voor ondernemers.

Volgens de nieuwbakken machthebbers is de afschaffing van de dividendbelasting hét middel om Nederland als vestigingsplek voor bedrijven aantrekkelijk te houden, tegenstanders zeggen dat het kabinet is gechanteerd door grote bedrijven.
Wat is de dividendbelasting?
Bedrijven die aandeelhouders hebben komen in contact met de dividendbelasting. Als deze ondernemingen winst maken dan geven zij aan het einde van het jaar de aandeelhouders een financieel extraatje, dividend genoemd. Daarover moet 15 procent belasting worden betaald door de aandeelhouders.
Lees ook: Jubileumuitkering onbelast na 25 of 40 jaar in dienst
Voor beleggers die in Nederland gevestigd zijn is die belasting verrekenbaar bij de inkomstenbelasting. Dat betekent dat zij onder de streep niets betalen. Voor hen is het niet meer of minder dan papierwerk.
Die korting geldt niet voor buitenlandse beleggers. Zij betalen dus wel de dividendbelasting. Maar: er zijn verschillende landen waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt dat de dividendbelasting wordt gecompenseerd voor hun inwoners. Investeerders uit die landen betalen alsnog geen dividendbelasting.
Volgens de regeringspartijen moet de dividendbelasting worden afgeschaft omdat deze Nederland in de toekomst minder aantrekkelijk maakt als investeringsland. Rutte en consorten verwachten dus dat Nederlandse bedrijven niet meer aan de Nederlandse beurs maar aan die van Duitsland of Amerika genoteerd willen worden. Die verandering zou betekenen dat de betreffende ondernemingen in Nederland minder belasting gaan betalen.
Waarom is er zoveel ophef?
De afschaffing van de dividendbelasting kwam als een donderslag bij heldere hemel. In geen enkel verkiezingsprogramma stond dit plan. Volgens tegenstanders van de afschaffing (ruwweg: de partijen die niet in het kabinet zitten) zijn de onderhandelaars gechanteerd door het zakenleven. Zij stellen dat verschillende grote bedrijven hebben gedreigd hun hoofdkantoor weg te halen uit Nederland als de belasting blijft bestaan. Door het verplaatsen van beurnotering kunnen multinationals zelf bepalen waar ze de meeste belasting betalen. Die optie geeft de grote bedrijven een onderhandelingspositie met overheden.
Dat laatste is zo kwalijk dat de Europese Commissie er bijna twee jaar geleden al voor waarschuwde. Dankzij die onderhandelingspositie kunnen multinationals immers eisen dat zij minder belasting hoeven te betalen, gaat een land niet akkoord dan verplaatst de onderneming hun hoofdkantoor of beursnotering.
Lees ook: BrightPensioen: ondernemers laten geld liggen door onwetendheid fiscale jaarruimte
Hoeveel levert de dividendbelasting op?
Per jaar krijgt de fiscus zo’n 1,4 miljard euro door de dividendbelasting. Wanneer deze is afgeschaft in 2019 wordt tegelijkertijd een andere belasting verhoogd. De tax op royalty’s en rente voor brievenbusmaatschappijen wel te verstaan. Onder de streep zou er daarmee evenveel geld naar de Nederlandse staatskas moeten gaan.