Nieuws Belasting
Belastingen moeilijk en saai? Daar denkt jonge ondernemer Emma (24) dus echt anders over
Belastingen saai, moeilijk en suf? ,,Ik snap best dat mensen dat vinden”, zegt Emma Verschure. Toch doet de 24-jarige ondernemer er alles aan om de boekhouding zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. En met succes.

Emma Verschure helpt mensen met de boekhouding. ,,De regels van de belastingdienst zijn té moeilijk, vind ik.” Foto: Marnix Schmidt
Als fiscaal recht en economiestudente begon Emma Verschure een aantal jaren geleden een blog. ,,Het ging eigenlijk over van alles, maar vooral over mode en lifestyle”, laat ze in het AD weten. ,,Dat liep op een gegeven moment best goed. Toen ik een betaalde samenwerking mocht doen, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel.”
Het was januari 2020. Na die inschrijving veranderde er veel voor Verschure. ,,Ik kreeg ineens allemaal berichten van influencers met de vraag of ik hen kon helpen met het doen van hun btw-aangiftes. Blijkbaar wist iedereen dat ik dat door mijn studie goed kon, maar ik blogde daar helemaal niet over. Zó groot was de vraag dus.”
Belastingtips op allerlei vrolijke manieren op Instagram om zzp’ers te helpen met boekhouding
Verschure gooide het roer om en haar bedrijf Emma's Tax Law werd geboren. Sindsdien geeft ze op haar Instagram op allerlei vrolijke manieren belastingtips en helpt ze zpp’ers met hun boekhouding. ,,Voor het vinden van klanten hoef ik eigenlijk niets te doen. Die komen allemaal binnen via Instagram”, vertelt de blondine trots.
,,Maar heel bijzonder is dat ook weer niet”, lacht ze. ,,Ik heb namelijk geen enkele concurrentie. Het beeld dat belastingadviseurs saai en stoffig zijn klopt volledig. Het is een ontzettend stugge branche die nauwelijks vernieuwt. De meeste grote belastingkantoren zien het nut niet van Instagram.”
''Ondertussen ben ik de enige belastingadviseur die actief berichten plaatst op Instagram. Ik ken niémand die dit ook doet''
ADHD en prikkelbare darmen
Verschure zelf denkt daar anders over: ,,Iedere ondernemer zit op sociale media. Van de bakker om de hoek tot de ceo van een grote multinational. Maar ondertussen ben ik de enige belastingadviseur die actief berichten plaatst op Instagram. Ik ken niémand die dit ook doet.”
Saai en stoffig is iets wat Verschure zelf alles behalve is. De energie spat duidelijk van de jonge vrouw af, die af en toe worstelt met haar ADHD en prikkelbare darmen en daar op het internet open en eerlijk over is. De Woerdense is gek op honden, taarten bakken en naar eigen zeggen ‘onbetaalbare’ mode. Kleding voor grijze muizen is in haar kast niet te vinden. Die hangt vol met mooie pakken, het liefst in alle kleuren van de regenboog.
Lees ook: Aftrekposten voor ondernemers: zo weet jij waar je recht op hebt bij aangifte inkomstenbelasting
Een veelgemaakte fout is dat de factuur wordt ingeboekt met 21 procent
Haar bedrijf lijkt een gat in de markt. En dat is maar goed ook. ,,Want veel ondernemers maken écht een puinhoop van hun boekhouding en kunnen wel wat tips gebruiken”, zegt de Woerdense die recht-door-zee is. ,,Sommigen weten niet eens dat ze ieder kwartaal btw-aangifte moeten doen”, laat ze verontwaardigd weten.
,,De regels van de belastingdienst in Nederland zijn té moeilijk, vind ik. Maar veel ondernemers maken fouten die helemaal niéts te maken hebben met het feit dat de regels ingewikkeld zijn.” Verschure geeft een aantal voorbeelden: ,,Soms hebben mensen een factuur, waar 9 procent btw op staat. Een veelgemaakte fout is dat de factuur wordt ingeboekt met 21 procent. Dan kijk je gewoon écht niet goed”, laat ze licht gefrustreerd weten.
,,Maar veel andere fouten kan ik kleine ondernemers niet echt kwalijk nemen. Wanneer je voor je werk iets in de horeca drinkt, mag je de btw hiervan niet terugvragen. Veel mensen doen dat wel. En dat kan ook gebeuren. Dan ken je gewoon de wetgeving niet helemaal uit je hoofd”, vindt Verschure. ,,En daar ben ik dus voor.”
''Ik heb zelf weleens een online cursus gevolgd, maar dat was van een vieze, onverzorgde man met een grijs baardje''
Slapeloze nachten wanneer mensen belastingaangifte moeten doen
Om ervoor te zorgen dat ondernemers een minder grote puinhoop maken van hun boekhouding en dat Verschure achteraf minder lang bezig is met het herstellen van alle fouten, geeft ze ook online trainingen. ,,Sommige mensen krijgen echt slapeloze nachten wanneer ze aangifte moeten doen, maar hebben ook geen budget om het volledig uit te besteden. Voor hen zijn deze cursussen. Belastingen moeten geen belasting zijn.”
Ook met deze aanpak wijkt Verschure af. ,,Ik heb zelf weleens een online cursus gevolgd, maar dat was van een vieze, onverzorgde man met een grijs baardje. Ik zette de snelheid van de video keer 2, maar zélfs toen ging het langzaam. Om dat te overtreffen, was wederom niet zo moeilijk”, vertelt Verschure lachend, die sinds een tijdje met haar vriend in Amsterdam woont, maar haar werk nog voornamelijk in haar ouderlijk huis in Woerden doet.
,,En het werkt echt! Ik heb een aantal ondernemers die de cursus heeft gedaan en met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting naar mij komt. Zij maken echt een stuk minder fouten dan andere ondernemers, waardoor ik ook weer een stuk sneller klaar ben.”
Lees ook: Dit is waarom je de OndernemersCheck moet doen vóór je aangifte inkomstenbelasting
Een groot advocatenkantoor gericht op ondernemers
Vol passie en plezier voert Verschure haar werkzaamheden uit, maar ze zou zichzelf niet zijn als haar ambities niet verder zouden reiken dan de belastingwereld. ,,Ik ben nu bezig met een studie rechten om hierna de advocatuur in te gaan.”
Het is een heel ander vak, maar Verschure is dan ook niet van plan om haar huidige kennis overboord te gooien. ,,Ik wil graag fiscale echtscheidingen gaan begeleiden. Veel echtscheidingsadvocaten weten niéts van belastingen en fiscaal recht. Hopelijk ben ik straks een van de weinigen die het totale pakket kan bieden.”
Verschure ziet het al helemaal voor zich. ,,Ik wil graag een groot advocatenkantoor gericht op ondernemers, gecombineerd met administratie en belastingadvies. We specialiseren ons in contract-, aansprakelijkheids- en ondernemersrecht. Aan de andere kant van het bedrijf zit een boekhoudingstak. Dat bestaat nog niet”, laat ze weten. ,,Terwijl dit voor klanten een ideale combi is. Wanneer de boekhouding merkt dat een factuur niet geïncasseerd kan worden, hebben we gelijk een incassoadvocaat beschikbaar die het probleem kan oplossen. De ondernemer hoeft dat niet bij verschillende bedrijven te zoeken. Het lijkt mij een ideale combi: juridisch en financieel en het totale pakket kunnen bieden.”