Nieuws Belasting

Forse kritiek op plannen voor extra belasting op vlees

Bedrijven uit de vleesindustrie, zoals slachterijen en handelaren, hebben geen goed woord over voor de plannen voor extra belasting op vlees. Zij denken dat zo'n maatregel contraproductief werkt, omdat in vlees voedingsstoffen zitten die volgens hen niet in plantaardig voedsel voorkomen. Over zuivel, eieren en vis spreken de bedrijven niet.

NU.nl 1 april 2022

Supermarkt vleestaks ondernemers

Foto: ANP.

Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) wil een belasting op vlees invoeren, omdat dit goed zou zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Staghouwer meldde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een onderzoek wil naar een belastingheffing op vlees. Hij hoopt dat klanten in de supermarkt daardoor voor alternatieven kiezen die in zijn ogen beter zijn voor de gezondheid. Daarnaast zou het de productie van vlees verminderen, wat beter is voor het milieu.

Diverse politieke partijen en ook de vleesindustrie zien daar dus niets in, zo schrijft NU.nl. Ze vrezen dat bijvoorbeeld de karbonade, gehaktbal en kipfilet onbetaalbaar worden voor mensen met een lager inkomen en wijzen erop dat in vlees belangrijke voedingsstoffen zitten.

Lees ook: Verbod op wegwerpplastic stuit op veel kritiek, ook KHN klaagt

Ook vinden ze dat door de maatregel huishoudens met lage inkomens op kosten worden gejaagd. Een eventuele compensatieregeling voor deze groep is volgens de vleesindustrie moeilijk op te tuigen.

Belasting op groenten omlaag

Diverse coalitiegenoten van de ChristenUnie hebben al gezegd niets te zien in een vleestaks. VVD en CDA vinden beide dat vlees betaalbaar moet blijven voor mensen met een laag inkomen. Oppositiepartij PVV spreekt zelfs van belastingterreur.

De vierde coalitiepartij, D66, heeft er wel oren naar. Volgens de partij is de maatregel goed voor het milieu. Daarnaast vindt de partij dat tegelijk met de invoering van een vleestaks, de belasting op groenten omlaag moet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws