Nieuws Belasting

Mkb in zwaar weer door coronaschuld

Duizenden kleine en middelgrote bedrijven dreigen om te vallen. Dat meldt het Parool. Het aantal faillissementen stijgt en winsten lopen terug. Vooral het afbetalen van de coronaschuld blijft problematisch.

Van onze redactie 18 juli 2023

Financien geld schuld

Foto: Shutterstock

Aan de achtbaanrit voor de kleine en middelgrote bedrijven komt maar geen einde. ,,De coronacrisis ging naadloos over in de energiecrisis en daarna de inflatiecrisis," zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, tegen de krant. ,,Daardoor hebben bedrijven helemaal geen hersteltijd gehad, geen tijd om wat vet op de botten te krijgen."

Lees ook: 'Dit mist in brief Belastingdienst over intrekken betalingsregeling corona'

Terugbetaling coronaschulden zorgt voor grote problemen bij duizenden bedrijven

Veel bedrijven hebben in de coronatijd schulden opgebouwd, vooral bij de Belastingdienst. De fiscus gaf ondernemers destijds uitstel van betaling van belasting en daar hebben honderdduizenden ondernemers gebruik van gemaakt. Nu is het echter terugbetaaltijd. En dat leidt tot grote problemen, ziet Michiel Hordijk, directeur van IMK, een adviesbureau voor het midden- en kleinbedrijf.

,,In totaal hebben 266.000 bedrijven een betalingsregeling getroffen met de Belastingdienst. Daarvan hebben zo'n 30.000 bedrijven alles afbetaald. Maar er is ook een groep van 50.000 bedrijven die nog helemaal niets geregeld heeft en ook nog niet in overleg is met de Belastingdienst."

Lees ook: Mispeer Belastingdienst raakt ondernemers met coronaschulden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws