Nieuws Belasting

Ondernemers Berkelland positief over invoering van bedrijfsreclame

Dat het verplicht is en belasting heet, klinkt een beetje negatief. Toch is voorzitter Erna Koeslag van Platform BV Berkelland overtuigd van de stap vooruit die wordt gemaakt met de invoering van reclamebelasting, zo staat in De Gelderlander.

PETER ZANDEE | Beeld: Jan Houwers 27 september 2017

Netwerkontbijet van Platform BV Berkelland

Ondernemers in Eibergen, Borculo, Neede en Ruurlo die in de centra en op de bedrijventerreinen zichtbaar vanaf de openbare weg reclame-uitingen voeren op panden, moeten per 1 januari meebetalen aan een ondernemersfonds. De gemeente Berkelland int de belasting en sluist het geld door.

Lees ook: Berkelland stimuleert duurzaamheid bij ondernemers

Ondernemersfonds

Doordat het een belastingheffing is, moeten ook ondernemingen meedoen die niet zijn aangesloten bij lokale ondernemersverenigingen. Het geld kan gebruikt worden voor collectieve belangen: verbetering van bereikbaarheid en veiligheid, promotie, duurzaamheid, om wat te noemen.

,,Toen ik vorig jaar voorzitter werd, was al drie jaar gesproken over een ondernemersfonds. Het is het systeem dat het meest recht doet aan de doelen waar we voor staan", zegt Koeslag.

Eerst investeren

,,We moeten eerst investeren, maar straks plukken we er de vruchten van. Moeten betalen, maar tegelijk kunnen meepraten over wat er met het geld gebeurt, komt de onderlinge verbondenheid ten goede. Maar uiteindelijk moet het ook tot een situatie leiden waarin bedrijven in deze regio goede werknemers kunnen vinden. En omgekeerd de jeugd in de regio houden."

De 46-jarige Erna Koeslag is mede-eigenares van het oorspronkelijk in Gelselaar gevestigde Koeslag & Paalman Administratie, Bedrijfsadvies & Belastingadvies. Ze werkte eerder als bedrijfsadviseur bij de Rabobank.

Samenwerkingsverband gemeente Berkelland

De 'BV' in de naam Platform BV Berkelland is afgekeken van de kreet 'BV Nederland'. Tegelijk klopt er iets niet aan, vindt de voorzitter. Want een besloten vennootschap is het bepaald niet. ,,Geen vereniging, geen stichting, zeker ook geen BV. Geen rechtspersoon", zegt Koeslag.

Het platform is volgens haar een samenwerkingsverband vanuit ondernemersverenigingen, bedrijvenparkverenigingen, de Industriële Kring Berkelland en het team Economische Zaken (EZ) van de gemeente Berkelland.

Collectieve belangen

,,Maar vooral ook níet besloten in de zin dat wie zich betrokken voelt, al snel een dankbare rol kan spelen. Wat dat betreft is dit een positieve belasting: je kunt meepraten over wat je nuttig vindt om ermee te doen."

Het Platform BV Berkelland is er vooral voor collectieve belangen van de doelgroep. ,,We kunnen het onmogelijk voor iedereen goed doen. En het gevoel voor collectiviteit kan sowieso ook beter in Berkelland'', weet Koeslag.

Vaker op de koffie bij elkaar

Niet voor niets begint haar organisatie ook met geld per woonkern specifiek voor dingen in die kern te gebruiken. ,,Hoewel dat ook meehelpt je wat sneller betrokken te voelen bij wat er mee gedaan kan worden. Ik zweer erbij: ga eens wat vaker op de koffie bij elkaar.''

Daar waar onder de vlag van het Platform BV Berkelland ondernemers hun deuren open zetten, bespeurt Koeslag vaak Achterhoekse bescheidenheid.

,,Westers blazen, om het zo maar te noemen, past niet bij ons. Maar ondertussen wordt zoveel kwaliteitswerk geleverd. Het is prachtig daarover iets met elkaar te delen'', meent zij.

Geen vergaderclubje

Tegelijk moet het Platform BV Berkelland zich steeds spiegelen, vindt Koeslag. ,,Zitten we op de goede weg? Als we een vergaderclubje worden, dan stop ik ermee."