Nieuws Belasting

Webshopondernemer opgelet: meld je vóór 1 oktober aan voor de Unieregeling

Webshopondernemers die in de tweede helft van 2021 meer dan 10.000 euro verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland, moeten altijd de btw-tarieven van het land van de klant gebruiken. Zij kunnen kiezen om deze btw in de afzonderlijke EU-landen aan te geven óf om dit in één keer af te handelen. Ondernemers die vanaf het vierde kwartaal van 2021 gebruik willen maken van de Unieregeling, moeten zich vóór 1 oktober aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Van onze redactie 9 september 2021

Online ondernemer webshop belastingdienst

Veel webshops voor particulieren maken in het vierde kwartaal traditiegetrouw de hoogste omzet van het jaar. Foto: Shutterstock

Met de nieuwe EU btw-regels zijn de oude omzetdrempels per EU-land vervallen. Er is sinds 1 juli 2021 één grens van 10.000 euro (exclusief btw) voor de totale omzet van goederen én digitale diensten bij particulieren in alle EU-landen buiten Nederland.

Deze omzetgrens van 10.000 euro gaat alleen dit jaar over de omzet in de tweede helft van 2021. In 2022 geldt de omzetgrens van 10.000 euro voor de omzet in het gehele jaar bij particulieren in EU-landen buiten Nederland. Wie de grens van 10.000 euro niet bereikt, kan op de huidige manier de Nederlandse btw blijven toepassen en aangeven.

Lees ook: Dropshippen in opkomst: webshopje bouwen en rijk worden maar, werkt dat echt zo?

7000 webshopondernemers hebben al gekozen voor Unieregeling en het EU-btw éénloketsysteem

,,Op dit moment hebben meer dan 7000 webshopondernemers gekozen voor de Unieregeling en daarmee voor het EU-btw éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst”, vertelt John Piepers, e-commerce-expert bij de Belastingdienst. ,,Deze webshopondernemers doen voortaan elk kwartaal één btw-melding en btw-betaling over hun EU-verkopen. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de btw in de andere EU-landen wordt gemeld en afgedragen.”

''We roepen webshops nu al op om in te schatten of zij voor het einde van het jaar die omzetgrens bereiken en de nieuwe btw-regels voor hen gaan gelden''

John Piepers, e-commerce-expert Belastingdienst.

Aanmelden Unieregeling voor vierde kwartaal doe je zo

Veel webshops voor particulieren maken in het vierde kwartaal traditiegetrouw de hoogste omzet van het jaar. Piepers: ,,Webshopondernemers die gebruik willen maken van de Unieregeling, moeten zich vóór 1 oktober aanmelden om in één keer de btw-aangifte vanaf het vierde kwartaal af te handelen. Ook als zij pas in november of december die 10.000 euro-grens overgaan. Daarom roepen we webshops nu al op om in te schatten of zij voor het einde van het jaar die omzetgrens bereiken en de nieuwe btw-regels voor hen gaan gelden.”

Wil jij checken hoe je in jouw situatie moet omgaan met de btw over je buitenlandse verkopen? Gebruik dan het hulpmiddel op de website van de Belastingdienst.

Lees ook: Online ondernemen? 5 tips om van jouw webshop een klinkend succes te maken

5 tips voor webshopondernemers

De nieuwe EU btw-regels gelden voor webshopondernemers die verkopen aan particulieren in andere EU-landen. De Belastingdienst geeft hieronder 5 tips om aan de wetgeving te voldoen.

  1. Verdiep je in de EU-regels en/of vraag advies over de gevolgen voor jouw bedrijf.
  2. Ga per land na onder welk btw-tarief jouw goederen vallen.
  3. Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) vóór 1 oktober 2021 of voor registratie bij de lokale belastingdiensten in de EU-lidstaten van jouw klanten. In dat laatste geval moeten je facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar jij verkoopt.
  4. Vermeld in jouw webshop de consumentenprijzen altijd inclusief (lokale) btw.
  5. Pas jouw administratie aan, zodat je jouw totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.

Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/e-commerce voor meer informatie over de nieuwe EU-wetgeving btw e-commerce.

Lees ook: Dropshipping ingeperkt door nieuwe Europese btw-regels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws