Nieuws Financiën

Beleggingsrecord voor Rotterdamse kantoormarkt

Op de Rotterdamse kantoormarkt is dit jaar voor bijna een miljard euro aan vastgoed verhandeld, schrijft het AD. Een absoluut record, met als klapper de verkoop van De Rotterdam.

Antti Liukku 20 december 2016

Kolos van Koolhaas

Het vertrouwen van grote investeerders en beleggingsfondsen in de Rotterdamse kantoormarkt - en daarmee in de economische ontwikkeling van de stad - is sterk gegroeid. Dat concludeert makelaarskantoor CBRE op basis van de aan- en verkoopcijfers van Rotterdamse kantoorpanden.

Verdubbeling

Dit jaar is er voor 950 miljoen euro belegd in zakelijk vastgoed. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 400 miljoen werd geïnvesteerd.

"Er is sprake van een absoluut record voor Rotterdam. Het vorige record stamt uit 2005. Toen was het beleggingsvolume 500 miljoen euro'', zegt Marco Clarijs, directeur van de Rotterdamse vestiging van CBRE. Daarmee komt Rotterdam in de buurt van Amsterdam, waar dit jaar voor 1,3 miljard euro aan kantoorpanden is verhandeld.

Klappers

Het duurste gebouw van het jaar is met 350 miljoen euro De Rotterdam, de 'kolos van Koolhaas' op de Wilhelminapier. Afgelopen juni maakte Rabo Vastgoedgroep bekend het kantoorgedeelte (twee van de drie torens) te hebben verkocht aan een consortium van Zuid-Koreaanse beleggers.

Een andere klapper is de verkoop van het gebouw First Rotterdam tegenover het Centraal Station, het nieuwe onderkomen van Nauta Dutilh en Robeco. Ontwikkelaar Maarsen Groep verkocht de 128-meter hoge toren een half jaar na de oplevering voor 133 miljoen euro aan het Duitse beleggingsfonds Union Invest.

"De rente is nog altijd laag, dus er is veel geld om te beleggen in vastgoed. In Amsterdam raakt het product op. De volgende stad waar partijen interesse in hebben is Rotterdam'', zegt Clarijs.

Woningen

Daarnaast zijn er kantoorpanden gekocht met als doel ze om te bouwen tot woningen, bijvoorbeeld de twee Marconitorens in Rotterdam-West en twee kantoorpanden aan de Boompjes.

"In veel gevallen is het inmiddels rendabel om lastig te verhuren kantoren te transformeren naar appartementen. Zo wordt de leegstand minder en kan er worden voldaan aan de vraag naar appartementen in de stad.''