Nieuws Financiën

Bever slaat zijn vleugels uit

Ton van den Nouweland 14 januari 2016

Tankstationdonker1065

Bever Innovations uit Zierikzee gaat benzinestations verlichten in Afrika en Zuid-Amerika.

Het verkoopkantoor in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is 1 januari begonnen en in februari vinden de eerste gesprekken plaats met een verkoper uit Brazilië. Bever Innovations slaat zijn vleugels uit over de wereld.

"En dat is nodig" , legt commercieel directeur en mede-eigenaar Erwin Dingemanse van de Zierikzeese producent van led-verlichting uit in de PZC.

Bever maakt en verkoopt verlichtingssystemen voor benzinestations. Door led-lampen te installeren kunnen die veel energie besparen. De verlichting gaat ook pas aan als een klant het platform oprijdt. Maar de Europese markt raakt verzadigd en dus zoekt Bever Innovations het verderop. Dingemanse: "Afrika is een enorme groeimarkt. De bevolking groeit snel en de welvaart neemt er toe. Dat betekent meer auto's en meer benzinestations. In Europa blijft het aantal stations gelijk of neemt zelfs af. Wij waren ook erg gelieerd aan Shell, BP en Total, maar die stoten hun stations af aan zelfstandige exploitanten. Kijk maar naar Mol uit Schuddebeurs, die verschillende stations heeft."

De expansie van Bever Innovations begon vorig jaar met een kantoor in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. "Net als in Afrika bestond de vraag daar al. Op een gegeven moment wordt het zo interessant, dat je daar voor de aftersales en het klantcontact iemand neer moet zetten."

Vivo, zo heet de dealer van Shell in Afrika. Bever leidde een in Afrika wonende Fransman op om leds te gaan verkopen. "We zetten daar nu voor een half miljoen om. Dat kan binnen twee jaar twee miljoen worden aldus de 36-jarige ondernemer. In Maleisië verkoopt het bedrijf inmiddels voor 2,5 miljoen euro per jaar. De nieuwste markt voor Bever Innovations ligt in Brazilië. Volgende maand komen er mensen praten over een kantoor in Sao Paolo. Bever laat zijn armaturen monteren en verpakken bij de Zeeuwse werkbedrijven Orionis, de Betho en De Zuidhoek. Dat biedt werk aan ruim tweehonderd man. Op het hoofdkantoor in Zierikzee werken 45 mensen. De onderneming behaalde in 2015 een omzet van 21,5 miljoen euro.

Commercieel directeur en mede-eigenaar Erwin Dingemanse van Bever Innovations in Zierikzee: "Afrika is een enorme groeimarkt. De bevolking groeit snel en de welvaart neemt er toe. Dat betekent meer auto's en meer benzinestations."