Nieuws Financiën

Binnen halve dag crowdfundingdoel gehaald

Leon van Heel 7 januari 2016

Crowdfundingsactiedonquichot1065

De financiering van de 'chemicaliënzuiger' Don Quichot is rond. Woensdag was er een ware stormloop op de crowdfundingsactie voor het schip. Ondernemer Marc Freriks wilde 1,1 miljoen euro bij het publiek ophalen, vertelde hij gisteren in het AD. 3 ton had hij al, de rest heeft hij in een halve dag ontvangen.

De Don Quichot is een varende ontgassingsinstallatie, die chemicaliëntankers schoonzuigt. Nu laten schippers hun ladingruimen droog waaien door de luiken van de ruimen open te gooien. Hierdoor belandt gif in de lucht. Deze praktijk ligt meer en meer aan banden, maar goede alternatieven zijn er nog nauwelijks. Freriks verwacht daar met zijn Don Quichot verandering in te brengen. Havenbedrijven dragen ook 1 miljoen euro bij aan de bouw. Freriks wilde de rest van de bouw per se met geld van particulieren financieren, omdat schone lucht een maatschappelijk doel is.

Het inzamelen is gebeurd via het nieuwe iTanks Crowdfinance Portal, een crowdfundingswebsite opgezet voor innovaties in de haven. De Don Quichot is het eerste project daarop. De Don Quichot wordt al gebouwd en komt dit voorjaar naar Nederland.