Nieuws Financiën

Blogger van de maand Martijn Lentz: 'Taboe op financiële onwetendheid'

De Ondernemer wordt dagelijks verrijkt met de kennis van diverse bloggers. Elke maand stellen we één van hen uitgebreid aan je voor met een interview. Deze maand spreken we met Martijn Lentz, adviseur voor ondernemers en expert op gebied van MKB Financiering.

Vincent Krijtenburg 13 juli 2017

Martijn Lentz bloggervandemaand

Als adviseur bij de Kamer van Koophandel informeert Martijn Lentz mkb-ondernemers over (het vinden van) financiering voor hun bedrijf. Daarnaast adviseert hij hoe ondernemers hun geldzaken kunnen organiseren, en hoe ze aan hun eigen financiële kennis kunnen werken. Die adviezen geeft hij via kvk.nl, via de telefoon en tijdens bijeenkomsten. Daarnaast publiceert hij regelmatig blogs op DeOndernemer.nl

Maken ondernemers wat jou betreft voldoende gebruik van de diensten die de KvK biedt?

“Ja, er wordt veel gebruik van gemaakt. Ik zag de afgelopen periode ook een flinke stijging van ondernemers die bij ons aanklopten. We verbeteren continu onze informatie en proberen zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van de ondernemer.”

Is financiering een populair onderwerp?

De financiële kant van het ondernemen is nooit het populairste onderwerp. Ik denk dat weinig mensen wakker worden en denken: ‘ik ga vandaag eens lekker werken aan mijn administratie, belasting en financiering’. Maar iedere ondernemer weet dat het er nu eenmaal bij hoort.”

“We kijken vooral waar haakjes zijn waar ondernemers zelf mee aan de slag gaan. Zo kunnen ondernemers er in de periode van de omzetbelasting bijvoorbeeld achter komen dat ze financiering kunnen gebruiken. Dat is een moment dat we ondernemers proberen te bereiken.”

Lees ook: Blogger van de maand Raoul Rossou: Vertrouw op je intuïtie

Hoe is het gesteld met de financiële kennis in ons land?

Het is niet best gesteld met de financiële kennis van Nederlanders in het algemeen. Uit onderzoek van onder meer de Wereldbank blijkt dat wereldwijd slechts 1 op 3 volwassenen genoeg financiële kennis heeft. De anderen kennen basisbegrippen als rente, aflossing, inflatie en risico niet. In Nederland is de situatie wel beter: 2 op de 3 volwassenen is financieel voldoende onderlegt. Juist voor ondernemers is het extra belangrijk om meer financiële kennis te hebben dan de gemiddelde Nederlander, omdat zij veel vaker beslissingen moeten maken waar financiële componenten aan zitten. Het aannemen van opdrachten of het bepalen van prijzen bijvoorbeeld.

Waarom besloot je te bloggen over financiën?

“Daar zitten twee redenen achter. Ten eerste heb ik de behoefte om de dingen die ik lees en zie op dit gebied te delen. Ten tweede lijkt er in het bedrijfsleven een taboe te rusten op financiële onwetendheid. Er wordt te vaak vanuit gegaan dat mensen verstand hebben van financiële onderwerpen. Als baas van je eigen bedrijf is het ook niet makkelijk om het aan te geven dat je een bepaald cijfer niet begrijpt. Dat maakt het voor mij een relevant onderwerp om over te bloggen. Ik wil het onderwerp bespreekbaar maken op een laagdrempelige manier.”

Lees ook: Keurmerk helpt mkb’er bij keuze financieel adviseur

Hoe kom jij zelf aan de financiële kennis?

Mijn financiële kennis heb ik deels door mijn opleiding bij het financieel opleidingsinstituut. In mijn master aan de Universiteit van Tilburg zaten een aantal vakken die zich richten op accounting, boekhouding, dat soort dingen. Verder volg ik regelmatig cursussen, bijvoorbeeld bij de NVP, de brancheorganisatie van participatiemaatschappijen in Nederland. Op die manier ben ik erachter gekomen hoe risico-investeerders kijken naar ondernemingen. De verwachtingen van een investeerder zijn heel anders dan die van een ondernemer.

Wat zijn die verschillen dan?

“Als een ondernemer voor het eerst op zoek gaat naar investeerders, dan vertelt de ondernemer zijn eigen ondernemersverhaal, terwijl een investeerder een voorstel wil hebben en wil weten wat de ondernemer te bieden heeft. What’s in it for me. Dat kan in de vorm van een aanbod of een vraag zijn…. niet door vrolijk te vertellen wat je aan het doen bent.”

“Je moet snappen dat een investeerder instapt omdat hij financieel rendement wil maken. Een investeerder gaat op zoek naar verbeterpunten op het gebied van bijvoorbeeld organisatie en netwerk. Dat moet zorgen voor een snelle groei, zodat als de investeerder na gemiddeld 3 tot 7 jaar uitstapt hij een zo goed mogelijke prijs krijgt.”

Waar moet je nog meer aan denken als je een investeerder benadert?

“Veel mensen zien de financiële wereld als een harde wereld waar vooral naar cijfers wordt gekeken en rationele beslissingen worden genomen. Maar in de praktijk blijkt dat die investeerders ook gewoon mensen zijn. Het begint ermee of ze het leuk vinden wat jij aan het doen bent en of ze vertrouwen hebben in jou als ondernemer. Investeerders zullen het niet snel toegeven, maar de eerste indruk, je kapsel en kleding spelen mee in een beslissing die hij neemt.”

Op welke manier benader je een investeerder?

“Als je een e-mail stuurt met je businessplan of je belt ze ‘koud’ op, dan is de kans dat de investeerder serieus naar jouw voorstel kijkt veel kleiner dan wanneer je hem via een gemeenschappelijke kennis benadert.
Als je dan toch koud gaat benaderen, doe het dan op een bijeenkomst waar je hem of haar fysiek kunt bereiken. De investeerder moet er een goed gevoel van krijgen. Dat lukt niet met alleen jouw tabel met cijfers of jouw powerpoint-presentatie .”

Welke onderwerpen kunnen we in de toekomst van je verwachten?

Vanaf deze maand heb ik het over fintech (nieuwe financiële technologie) en wat dit kan betekenen voor ondernemers. Ik verwacht dat digitalisering de financiële sector compleet gaat veranderen. De verandering is zelfs al begonnen. Denk aan: contactloos betalen, geautomatiseerde boekhoudprogramma’s, crowdfunding, bitcoin en blockchain. Deze technieken maken het voor ondernemers mogelijk om hun geldzaken slimmer, goedkoper en makkelijker te regelen.

Mensen zien de financiële wereld als een harde wereld waar vooral naar cijfers wordt gekeken. Maar investeerders zijn ook gewoon mensen

Martijn Lentz, KvK