Nieuws Financiën

Brabantse wielerfanaat wil 10.000 wielsets per jaar leveren

En toen wilde hij na al die jaren ook wel eens voor zichzelf gaan ondernemen en ontwikkelen. Rob van Hoek (55), oprichter en eigenaar van het 25-jarige ingenieurs- en ontwerpbureau TSG Group in Eindhoven, is fanatiek wielrenner. Vooral vanwege zijn liefde voor de fiets kocht hij in 2007 de restanten van het failliete Zwitserse Edco, producent van onder meer fietsonderdelen.

Wouter ter Haar | Foto: Marc Bolsius 5 december 2016

BD3 fietsen

Rob heeft van Edco, sindsdien gevestigd in Den Bosch, inmiddels een internationaal erkende leverancier van vooral carbonwielen, tandwielen en pedalen gemaakt. Hij won met zijn 3AX-pedalen een innovatie-award tijdens 's werelds grootste fietsbeurs Eurobike in het Duitse Friedrichshafen.

Fabriek in China

Edco, waar twaalf mensen werken, produceert vooral wielen voor racefietsen. Het levert nu zo'n 4.000 wielsets per jaar. Rob verwacht dit aantal volgend jaar op te schroeven naar 10.000. ,,Fietsen is het nieuwe golf. De vraag neemt toe.'' De velgen worden in een eigen fabriek in China geheel van carbon gemaakt, vervolgens verscheept naar Den Bosch en daar, in een voormalige fabriekshal, geheel met de hand van spaken en naven voorzien. En uiteindelijk komen ze, afhankelijk van gewicht en uitvoering, voor bedragen tussen de 599 en 2.499 euro per set wereldwijd in de fietsenzaken te hangen of worden ze gemonteerd in duurdere racefietsen van merken als Storck en Eddy Merckx.

Naast de carbonwielen produceert het huidige Edco - oorspronkelijk opgericht in 1867 en in toptijden werkgever van 5.000 mensen - tandwielen voor racefietsen. Rob: ,,Ook die zijn anders dan anders. Wij maken ze als eerste ter wereld uit één stuk.'' De prijswinnende pedalen zijn eveneens innovatief. ,,Het zijn de eerste pedalen die kunnen schommelen. Ze kunnen van rechts naar links bewegen en passen zich aan het lichaam aan. Dat leidt tot betere prestaties.''

Overlevingsstrategie

Rob, wonend in Vlijmen, is vier dagen actief voor Edco en één dag voor zijn TSG (Total Support Group). De bedrijven opereren doelbewust naast elkaar. ,,Om de vechtersmentaliteit en overlevingsstrategie te stimuleren." Over en weer wordt wel gebruik gemaakt van kennis en ervaringen.

Over

TSG is een succesvol ingenieurs en ontwerpbureau, waar 98 mensen werken. Het heeft in opdracht de meest uiteenlopende producten of toepassingen ontwikkeld, variërend van inklapbare toiletunits tot de stuurwielschakelaar van de Opel Insignia. Maar Edco lijkt Robs echte liefde. ,,We willen niet de grootste, maar wel de beste ter wereld worden."

Gerelateerde artikelen

> WE Customize Bikes bouwt one-of-a-kind mountainbike> Fabriek van Widek zoekt nieuwe revolutie in fietsland> Fietsenmaker ruilt winkel in voor mobiele fietstruck