Aangeboden door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Branded Content Financiën

Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Pim van Berkel (Direct Maintenance) over cybercrime

Twee keer is het hem en zijn collega’s overkomen in de afgelopen vijf jaar. Een hack maakte belangrijke bestanden kwetsbaar en een valse e-mail zorgde voor betaling naar de verkeerde bankrekening. Terwijl juist in de wereld van de luchtvaart voorzichtigheid troef is. Hoe ga je om met die cybercriminaliteit en hoe kun je je daar als ondernemer tegen indekken? Presentator Jaap Jongbloed sprak erover met Van Berkel in het gesprek hieronder.

Van onze redactie 10 oktober 2022

Pim van Berkel (50) werkt al jaren bij toeleveranciers van de luchtvaart. Voornamelijk als financieel directeur (inmiddels is hij algemeen directeur) bij bedrijven die voor het onderhoud van vliegtuigen zorgen. ,,En dat is heel secuur werk. Elk moertje, elke reparatie - hoe klein ook - moet worden vastgelegd zodat de staat van een vliegtuig altijd up to date is. Het onderhoud en de registratie daarvan gebeurt bijvoorbeeld terwijl een vliegtuig aan de grond wacht op een nieuwe vlucht, maar ook als een kist door een andere maatschappij wordt geleased en alle papieren naar een andere maatschappij gaan.”

"Elk moertje, elke reparatie - hoe klein ook - moet worden vastgelegd zodat de staat van een vliegtuig altijd up to date is"

Cryptominers zoeken computergeheugen

Hoe de hack en de valse e-mail plaats konden vinden, vertelt Van Berkel in de videopodcast hierboven. In het geval van de hack bleek het te gaan om cryptominers, dat zijn vaak individuen die het geheugen van de computers van een bedrijf clandestien gebruiken om de codes van cryptomunten te kraken. Vaak weten deze hackers niet eens bij welk bedrijf ze zijn binnengedrongen, het gaat ze om de rekenkracht van de computers bij dat bedrijf. ,,Maar wij weten dat wel. En dan moet je snel handelen. Uiteindelijk hebben we er drie dagen over gedaan om alles dicht te zetten en te herstellen. Al die tijd lag de operatie stil. We moesten onze klanten informeren en dat doet iets met je reputatie. Maar die konden we gelukkig snel herstellen dankzij goede communicatie en openheid van zaken. Je levert je klanten het bewijs dat alles weer hersteld is en dat er niets met onze data was gebeurd.”

Geen gezichtsverlies voor Chinese klant

De valse e-mail leverde een andere schade op. Door slechts één letter in een verder onherkenbaar nagemaakte e-mail te veranderen van een i naar een 1, werd een factuur van het bedrijf van Van Berkel naar de verkeerde bankrekening overgemaakt. ,,En dat ging om een bedrag waarvan je gemakkelijk de salarissen van een aantal collega’s kon betalen.” De valse e-mail met factuur was naar een klant van Direct Maintenance gestuurd, een Chinese airline en dat betekende voor Van Berkel dat hij zorgvuldig te werk moest gaan. ,,Reputatie en het voorkomen van gezichtsverlies zijn belangrijk voor Chinese ondernemers. Het heeft lang geduurd en er kwam veel geduld en tactiek bij kijken, maar de factuur is uiteindelijk betaald. Ik had veel aan adviezen van mijn Chinese collega bij ons op de zaak bij Schiphol.”

Jaap Jongbloed geeft Zicht op Zaken

Wat houdt ondernemers bezig in deze uitdagende tijden? Welke keuzes maken zij? Jaap Jongbloed vraagt door en belicht de schaduwkanten van het ondernemen in de nieuwe podcastserie ‘Zicht op Zaken’. Op de hoogte blijven van alle afleveringen?

Volg 'Zicht op Zaken' in je favoriete podcastkanaal.

Van Berkel heeft een duidelijke boodschap voor ondernemers: ,,Denk niet dat het jou niet zal overkomen. Hoe klein of hoe groot je ook bent, je gebruikt altijd computers en het internet. Zorg dat je de beveiliging op orde hebt en dat je de juiste stappen hebt gezet op het gebied van verzekeringen.

Van breng-product naar haal-product

Die houding van ‘dat overkomt mij niet’ werd tien jaar geleden ook al opgemerkt door Remco Louwrink, manager van het regiokantoor Noord-West Nederland bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs en contactpersoon voor Van Berkel: ,,Tien jaar geleden zijn we bij Zicht gestart met het actief geven van informatie over het risico van cyberaanvallen aan relaties. We werden de eerste vijf jaar bij wijze van spreken weggehoond, maar de laatste vijf jaar zie je dat het van een breng-product naar een haal-product is gegaan. Nu worden we gebeld omdat ze weten dat wij er verstand van hebben. Er was lange tijd een bepaalde schaamte die eromheen hangt. Je wilt er als ondernemer niet mee in de media komen. Je zag in die eerste jaren dus niet wat er al gebeurde.”

No brainer voor elke ondernemer

Louwrink verwacht dat het, zoals hij het noemt, de nieuwe basishygiëne wordt. ,,Nog vijf jaar en dan heeft verzekering tegen cyber attacks dezelfde penetratie als de aansprakelijkheidsverzekering nu heeft. Die is al 100 procent, dat is een no brainer voor elke ondernemer. Een cyberverzekering wordt dat ook.”

"De simpelste vraag die we stellen: je komt morgen op kantoor en je computers doen het niet. Hoe lastig is dat? Als het antwoord best lastig is, dan weet je dat we een traject in moeten”

Verzekeraars voorzichtiger

Louwrink ziet ook dat verzekeraars voorzichtiger worden. ,,De toetredingseis om het risico af te dekken wordt hoger naarmate de tijd vordert. Ze wilden eerste massa creëren en nu ze weten hoe groot het risico is, voeren ze de prijzen op. Schades blijken hoger en komen vaker voor dan verzekeraars dachten. Ze hanteren nu ook meer preventie-eisen dan eerst voordat je verzekering krijgt.”

Is het echt nodig, zo’n cybercrime verzekering? Louwrink: ,,De simpelste vraag die we stellen: je komt morgen op kantoor en je computers doen het niet. Hoe lastig is dat? Als het antwoord best lastig is, dan weet je dat we een traject in moeten.”

Had verkeerd kunnen aflopen

Zicht verzorgt voor Direct Maintenance een compleet verzekeringspakket met aansprakelijkheidsrisico's, verzuim personeel, voertuigen, letselschade, reizen.

Naar aanleiding van de cybercriminaliteit kijkt Van Berkel nu ook naar die verzekering voor zijn bedrijf. ,,We hebben gezegd: we moeten ons echt gaan beschermen tegen cybercriminaliteit. Daarover lopen nu gesprekken, want er hangt ook een prijskaartje aan dat we moeten afwegen tegen het risico. Het is nu niet verkeerd afgelopen maar het hád verkeerd kunnen aflopen. Daar mag je je ogen niet voor sluiten en als ondernemer moet je daarop anticiperen, vind ik. De kern van verzekeren is tenslotte niet dat je alleen afdekt wat er regelmatig gebeurt, maar ook wat er zou kúnnen gebeuren. Daar heb ik met Remco heldere gesprekken over gevoerd en met zijn expertise en adviezen kan ik mijn onderneming sterker maken. Beter bestand tegen de zakelijke risico’s van deze tijd. Dan hebben we misschien nog niet in een echte claim-situatie gezeten, maar er is toch een belangrijke rol weggelegd voor Zicht. Ze helpen me om inzicht te creëren en dat vind ik van onschatbare waarde.”

Over Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs helpen we u bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door uw wensen en situatie in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doen we met persoonlijk, onafhankelijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van uw (zakelijk) leven. Daardoor kunt u zich richten op de dingen waar het in uw leven écht om draait. Hoe veilig is jouw bedrijf? Lees hier het hele verhaal van Zicht op Zaken.

tracking pixel