Nieuws Financiën

Bus wordt slimmer en zuiniger in Twente

Syntus gaat zuiniger rijden in Twente. Chauffeurs krijgen via kastje direct feedback op hun rijgedrag.

Van onze redactie 26 januari 2016

Syntus ivo kruger DTCT

Chauffeurs van vervoerder Syntus moeten hun rijgedrag flink aanpassen. Belangrijkste doel is dat de buschauffeurs zuiniger gaan rijden. Dat het kan, bewees collega-vervoerder Connexxion. Dat bedrijf maakte gisteren bekend dat zijn chauffeurs vorig jaar met het zogenoemde Nieuwe Rijden 4,3 miljoen liter brandstof hebben bespaard.

GelderlandHet project wordt in de loop van dit jaar in Twente ingevoerd. In Gelderland draait Syntus er al een paar weken mee. „We willen Het Nieuwe Rijden ook bij onze chauffeurs hier stimuleren”, zegt woordvoerder Hanneke Ruiter. „Dankzij nieuwe technieken hebben we daar nu de middelen voor.” Zo wordt het rijgedrag van buschauffeurs via een kastje gemeten. „Iedere chauffeur krijgt meteen feedback op zijn handelen. Het kastje waarschuwt als bochten te scherp worden genomen, als de chauffeur te hard afremt of te snel optrekt. Dergelijk rijgedrag is onplezierig voor de passagiers en kost ook onnodig brandstof.”

Duurzaam De Connexxion-chauffeurs zien de besparing terug in de vorm van een bonus van enkele honderden euro’s die hun baas uitkeert. Bij Syntus zijn daar op dit moment nog geen plannen voor, maar volgens Ruiter vindt de bedrijfsleiding het wel een sympathieke gedachte om de eigen chauffeurs mee te laten profiteren van de besparing.

Het project voor de verbetering van de rijstijl is behalve voor duurzamer rijden ook bedoeld om meer reizigers de bus in te lokken. Resultaten van de pilot van Syntus in Gelderland zijn nog niet bekend, maar zodra die er zijn kan ook in Twente worden begonnen.

Bij Connexxion bleek de nieuwe rijstijl ook nog andere besparingen op te leveren: de chauffeurs kregen minder boetes en hadden minder schade. Verder reden de bussen beter op tijd.

Foto: Syntus (Ivo Kruger - DTCT)