Nieuws Financiën

Collin Crowdfund helpt bedrijven voor 50 mln euro

Van de bakker om de hoek die geld nodig heeft voor een nieuwe oven tot een schipper die een nieuw vrachtschip wil kopen. Bedrijven die vooruit willen, hebben vaak dringend behoefte aan geld. Het in Oisterwijk gevestigde Collin Crowdfund kan daarvoor zorgen. Louter en alleen door investeerders die hun geld willen laten renderen te linken aan solide en rendabele projecten.

WOUTER TER HAAR | Foto: Marie-Therese Kierkels 5 december 2016

BD2 geldschieters

Jaarlijks regelen duizenden ondernemers via zulke onlinecrowdfundingplatforms hun financiering. Collin Crowdfund is sinds de start in 2014 uitgegroeid tot één van de grootste spelers. Het bedrijf slaat een brug tussen investeerders en ambitieuze mkb'ers. Die kunnen terecht voor leningen van 50.000 tot 2,5 miljoen euro.

Financiering

Zo'n 250 bedrijven hebben via Collin, dat bemiddelingskosten rekent, financiering verkregen. Goed voor een bedrag van 50 miljoen euro. ,,We werken voor de volle breedte van het mkb. Inderdaad die bakker, maar ook een drukkerij of kloosterhotel. Allemaal ondernemers die vooruit willen", zegt directeur Jeroen ter Huurne (56), die samen met Bas Denissen (45, financiën) en Jan-Willem Onink (50, commercie) de dagelijkse leiding in handen heeft van het bedrijf waar veertien mensen werken. Collin beschikt daarnaast over 35 regionaal opererende crowdfundcoaches (veelal zzp'ers) die de ondernemer begeleiden vanaf de aanvraag tot en met betaling en informatievoorziening aan de investeerders.

7.500 investeerders

Het geïnvesteerde bedrag, dat naar verwachting in 2017 groeit met zo'n 100 miljoen euro, is bijeengebracht door tot nog toe 7.500 investeerders, waar ook de Collin-directie en coaches deel van uitmaken. De investeerders leggen minimaal 500 euro in per leningaanvraag. De looptijd is van een half tot 10 jaar en er wordt maandelijks rente (meestal tussen de 6 en 8 procent) en aflossing betaald. Bas: ,,Leningen leveren gemiddeld een aantrekkelijk nettorendement van ruim 5 procent op." De investeerders worden door Collin en de bedrijven bestookt met informatie. ,,Vertrouwen is namelijk de basis van ons werk", aldus Jeroen.

Op de foto: Jan-Willem Onink, Jeroen ter Huurne en Bas Denissen (vlnr) hebben de dagelijkse leiding bij Collin Crowdfund

Gerelateerde artikelen

> Rosmaalse ondernemer ontwikkelt 'Netflix voor onderwijs'> 3 Hardnekkige mythes over crowdfunding ontkracht> Alternatieve financiering: de opties voor MKB en startups> Crowdfunding Week: hoe maak je crowdfunding tot een succes?