Nieuws Financiën

CPB: nieuws op Prinsjesdag wordt ietsje rooskleuriger dan gedacht

De gevolgen van de coronacrisis pakken ietsje minder desastreus uit dan gedacht. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, zo bevestigen bronnen in Den Haag.

Hans van Soest (AD) 9 september 2020

Prinsjesdag koffertje CPB staatsschuld werkloosheid ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het Centraal Planbureau (CPB) is positiever over de groei van de economie, de werkloosheid én de koopkracht van burgers dan het deze zomer was, schrijft het . Dat komt onder andere door het derde steunpakket voor bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Bij de vorige voorspellingen van het CPB was met dat pakket nog geen rekening gehouden, maar inmiddels heeft het kabinet weer voor miljarden aan steun toegezegd om bedrijven overeind te houden.

Lees ook: Derde steunpakket overheid: dit zijn de maatregelen

Dat heeft gevolgen voor de werkloosheid. Dacht het CPB in augustus nog dat volgend jaar 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos zou worden, inmiddels schat het de gevolgen van de crisis iets minder slecht in en zou het werkloosheidspercentage uitkomen op 5,9 procent. Dat zijn overigens nog altijd 546.000 personen, fors meer dan de ruim 400.000 mensen die nu een baan zoeken.

Populaire sport

RTL Nieuws bracht de cijfers gisteravond als eerste. Elk jaar is de jacht op de Prinsjesdagstukken een populaire sport onder Haagse journalisten. De berekeningen van het CPB waren gisteren nog maar in kleine kring bekend.

(Tekst gaat verder na onderstaande illustratie)

789 1


Het CPB is ook positiever over de koopkracht van burgers. Die stijgt volgend jaar gemiddeld met 0,8 procent. Afgelopen zomer dacht het CPB nog aan 0,4 procent, maar toen had het kabinet zijn plannen voor 2021 nog niet klaar. Inmiddels is besloten om bijvoorbeeld de arbeidskorting voor werkenden te verhogen, zo wordt volgende week officieel bekendgemaakt. Ook komt er een kleine verlaging van het onderste belastingtarief.

Koopkrachtcijfers omstreden

Mede daardoor profiteren vooral werknemers volgend jaar. Zij zien een plusje van 1,2 procent. Mensen met een uitkering hebben volgens het planbureau 0,5 procent meer te besteden, gepensioneerden gaan er 0,4 procent op vooruit. De koopkrachtcijfers zijn overigens al jaren omstreden in Den Haag. Het gaat om gemiddelden en voor elke Nederlander pakt het anders uit. De vorige CPB-directeur Laura van Geest riep het kabinet al eens op minder met koopkrachtplaatjes bezig te zijn, omdat ze zo weinig zeggen.

Lees ook: Dit is de Troonrede van Nico Dijkshoorn

Tot slot geeft het CPB zelf aan dat het bij de voorspellingen die volgende week worden gepresenteerd een forse slag om de arm houdt. Er hangen dreigingen in de lucht die al het positieve nieuws zo weer onderuit kunnen halen.

Zo verwachten de rekenmeesters van het kabinet dat de economie volgend jaar groeit met 3,5 procent. Dat zou een welkome opleving zijn van de economie, die dit jaar naar verwachting met ruim 5 procent krimpt.

Lees ook: Lennard van Otterloo: ‘Effecten Brexit duren veel langer dan die van corona’

Coronagolf of handelsruzie Brexit

Maar die opleving kan zo weer teniet worden gedaan als er een tweede coronagolf komt die grote delen van de samenleving en de internationale handel weer op slot zet. Of als de brexit-onderhandelingen die nu lopen alsnog uitlopen op een enorme handelsruzie met het Verenigd Koninkrijk waar vele bedrijven last van gaan krijgen.

Ter vergelijking: vorig jaar werd nog rekening gehouden met een voorzichtige economische groei dit jaar van 1,5 procent. Dat pakte volledig anders uit door de uitbraak van de coronapandemie.

Staatsschuld 62 procent

De staatsschuld loopt volgend jaar wel fors op. Door de tientallen miljarden die het kabinet uittrekt voor de steunpakketten, door misgelopen belastinginkomsten en doordat meer mensen een uitkering krijgen, verwacht het CPB dat de staatsschuld volgend jaar uitkomt op 62 procent van wat we met elkaar verdienen. Dat is net boven de kritieke grens die in Brussel is afgesproken. Maar de EU heeft gezegd dat de crisis zó uitzonderlijk is, dat er niet streng wordt opgetreden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.