Nieuws Crowdfunding

HappySoaps haalt vier ton op voor uitbreiding plasticvrije verzorgingsproducten

HappySoaps heeft via crowdfunding 400.000 euro weten op te halen. In een week tijd hebben ruim 380 mensen in de de producent van natuurlijke, plasticvrije verzorgingsproducten geïnvesteerd. Met het bedrag wil het bedrijf twintig nieuwe productlijnen uitbrengen en HappySoaps de markt op brengen in twaalf Europese landen. HappySoaps hoopt hiermee vanaf 2025 minstens 50 miljoen plastic flessen per jaar te besparen.

Van onze redactie 5 april 2022

Happy soaps zeep crowdfunding

Foto: HappySoaps

Het meeste plastic in Europa, bijna 40 procent, wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Om dit terug te dringen, richtten de broers Marco en Marcel Koers in 2019 hun bedrijf HappySoaps op.

Zij begonnen met de ontwikkeling van een shampoo in vaste blokvorm. Deze moest niet alleen vrij zijn van (micro)plastics, maar ook van palmolie, dierproeven en dierlijke producten. Daarnaast moest ook de verzending en opslag volledig plasticvrij zijn. Inmiddels heeft HappySoaps meer dan 150 producten in 20 productcategorieën die allemaal in Nederland worden geproduceerd.

Duurzame ambitie van 50 miljoen plastic flessen minder per jaar

Marco: ,,Het is fantastisch om te zien dat binnen een week tijd al zoveel mensen ons hebben gesteund. De afgelopen jaren hebben we via Facebook een community opgebouwd getiteld #TeamPlasticvrij met meer dan 10.000 fans. Dat vertaalt zich nu in onze crowdfunding. Mensen zijn trouw aan ons merk en geloven in de oplossingen die we aandragen. Daar zijn we erg dankbaar voor.”

Vanaf 2025 wil HappySoaps 50 miljoen plastic flessen per jaar besparen. Om dit mogelijk te maken moet het bedrijf groeien en daarvoor is financiering nodig. Marco: ,,Ons doel is het gehele huishouden in Europa plasticvrij te maken. Denk hierbij aan wasmiddelen, afwasmiddelen, vaatwastabletten en een gezichtsverzorgingslijn.” Daarbij hoort ook reductie van CO2-uitstoot. De producten van HappySoaps zijn kleiner dan traditionele verpakkingen van shampoos, conditioner en douchegels. Zo kan ruimte in vervoersmiddelen beter worden benut en zijn er minder ritten nodig zijn om hetzelfde aantal artikelen te bezorgen.

Lees ook: Met de ‘digitale ingrediëntenlijst’ van deze ondernemers wordt recyclen een eitje

Crowdfunding als binding met community

Financiering van die groei via crowdfunding is een bewuste keuze van het bedrijf, zo vertelt Marco. ,,Zo delen we ons succes met de mensen die ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor het succes. Alle investeerders ontvangen als beloning jaarlijks 2,5 procent rente op hun geïnvesteerde bedrag tot dat alles is terugbetaald. Daarnaast worden zij betrokken bij de nieuwe stappen die het bedrijf zet."

Bovendien fungeert crowdfunding als versterking van de HappySoap-community. Marco: ,,Zo helpen zij ons nu al met het testen van nieuwe producten, zodat wij deze kunnen optimaliseren voordat ze op de markt worden gebracht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws