Nieuws Cryptocurrency

Hoe Bright Star Studios met blockchain-games voor nieuwe banen zorgt

Het Nederlandse bedrijf Bright Star Studios haalde miljoenen op voor de productie van blockchain-game Ember Sword. Volgens mede-oprichter Loren Roosendaal is de game niet alleen een cashcow, maar draagt hij ook bij aan duizenden nieuwe banen in landen als de Filippijnen, waar de economie flink lijdt onder de corona-pandemie.

Van onze redactie 15 maart 2022

Loren roosendaal bright star studios header

Loren Roosendaal: ,,Blockchain zorgt voor een transparant systeem voor een virtuele economie." Foto: Bright Star Studios

Online gaming heeft volgens Roosendaal de basis gelegd voor een virtuele economie, met name dankzij succesvolle games als World of Warcraft. ,,Wie lang genoeg deze MMORPG (massively multiplayer online role-playing game, red.) speelde, verwierf digitale goederen zoals wapens, die een reële waarde vertegenwoordigden en verkocht werden aan rijkere gamers", vertelt de co-founder van gamestudio Bright Star Studios. ,,In landen met weinig goedbetaalde banen ontstonden zo dus nieuwe kansen. Het probleem: gamebedrijven verboden deze werkzaamheden, waardoor er een zwarte markt voor virtuele items ontstond. Dat probleem lossen wij op met de blockchain.”

Lees ook: Ondernemers scoren vele miljoenen aan biedingen voor land in game Ember Sword

Een onderzoek van InfoDev, verbonden aan de Wereldbank, wijst op de kansen van deze virtuele goederen en diensten voor de meer rurale, minder banenrijke gebieden in ontwikkelingslanden. Roosendaal: ,,Bijkomend voordeel: het verdiende geld stroomt direct naar de ontwikkelingslanden, zonder tussenkomst (en dus: kosten) van westerse intermediairs. Dat is bijzonder effectief. Inkomsten uit online gaming blijken een hoger percentage van de verkoopinkomsten op te brengen dan boeren ontvangen bij de verkoop van fairtrade-koffie."

Blockchain versnelt ‘play to earn’

Een van de landen waar online games voor veel werkgelegenheid zorgen, is de Filippijnen. De economie van het land is flink geraakt door de pandemie. Axie Infinity, een spel dat gebruik maakt van NFT's, werd er tijdens de coronaperiode dan ook bijzonder populair. Het spel gaf de lokale bevolking namelijk een kans op ‘play to earn’, een spel te spelen en daarmee geld te verdienen. Dat creëert vooral in opkomende economieën, waar banen ontbreken en de overheidssteun beperkt is, nieuwe kansen.

"Inkomsten uit online gaming leveren een hoger percentage op dan boeren ontvangen bij de verkoop van fairtrade koffie"

Loren Roosendaal, Bright Star Studios

Bright Star Studios bouwt onder andere in Nederland aan Ember Sword, een blockchain-game. Roosendaal: ,,Bij dit spel hebben de spelers eigendom over alles wat ze in de game verdienen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gebruikte blockchain-technologie. Wie bijvoorbeeld een wapen, huisdier of land in de game krijgt of maakt, ziet dat terug op de blockchain. Dit maakt het ook makkelijker om verkregen items te verkopen, want het eigenaarschap is volledig transparant. Ik geloof dat de blockchain-technologie niet alleen de online game-industrie kan veranderen, maar ook een verschil kan maken in de echte wereld. Hierdoor ontstaat er hopelijk een eerlijk, transparant en open systeem voor een virtuele economie in gebieden met minder werkgelegenheid.”

Ember Sword is dit jaar voor het eerst te spelen en haalde al miljoenen op door het digitale land in het spel te verkopen. Hoewel het spel nog niet gespeeld kan worden, zijn er al 200.000 gamers verbonden aan het spel, die samen 171 miljoen euro boden op virtueel land. Het bedrijf is hard op weg om een unicorn te worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws