Nieuws Cryptocurrency

Cryptobetalingen in retail een goed idee? Experts geven advies aan ondernemers

Jeanswinkel Score heeft de Nederlandse primeur: consumenten kunnen er betalen in Bitcoin, Ethereum en andere cryptovaluta. Of dit ook een goede stap is voor andere ondernemers, andere branches? We vroegen het verschillende experts.

Tijmen de Groen 11 oktober 2021

Laatste update: 12 oktober 2021 16:40

Crypto betaling retail score inretail cor molenaar

Afbeelding: Shutterstock.

De winkel in Westfield The Mall of the Netherlands van Score heeft de Nederlandse primeur: consumenten kunnen er tijdens een pilot-periode betalen met zes verschillende cryptovaluta. Uniek in retailend Nederland, INretail-woordvoerder Paul te Grotenhuis is er erg over te spreken. ,,Als zij hier een kans in zien dan is dat alleen maar mooi. Want zo zie ik het echt: als een mooie kans. En het levert ze nu ook nog heel veel gratis publiciteit op.”

Lees hier hoe Score het mogelijk maakt bij de winkel met crypto te betalen: Primeur in retail: bij Score een spijkerbroek afrekenen met cryptogeld

De woordvoerder van de brancheorganisatie voor retail verwacht dat er meer winkels zullen volgen nu ‘het eerste schaap over de dam is’. Toch komen er bij INretail nog niet veel vragen binnen over de mogelijkheden om cryptobetalingen te faciliteren in kledingwinkels, ‘het is echt aan de ondernemer zelf om te kiezen of ze dit willen of niet’.

"Bij crypto zien we dezelfde trend als bij andere finance-ontwikkelingen: dat jongere mannen als eerste interesse tonen. Daarna volgen de jongeren als gehele doelgroep"

Devin Schoor, crypto-expert

Cryptobetalingen 'goede ontwikkeling'

Crypto-expert Devin Schoor, sinds kort ook expertblogger voor deze website, is net zo enthousiast. ,,Absoluut een goede ontwikkeling. Fijn dat je naast het makkelijk kopen ook makkelijk kunt betalen met cryptovaluta.” Voor andere ondernemers die dezelfde stap overwegen adviseert Schoor dit vooral te doen als er een jongere doelgroep is. ,,Bij crypto zien we daarin eigenlijk dezelfde trend als bij andere finance-ontwikkelingen, namelijk dat jongere mannen als eerste interesse tonen. Daarna volgen de jongeren als gehele doelgroep.”

Lees ook: Het zou zomaar kunnen, een ecosysteem aangedreven door tokens, zegt Devin (24)

Bitcoin niet per definitie dé keus bij uitbreiding cryptobetalingen

Devin Schoor wijst erop dat de technische uitdagingen waar Score nu voor staat om de cryptobetalingen mogelijk te maken, goed om te draaien zijn naar een innovatiekans. ,,Als je met betalingen via QR-codes gaat werken, dan kunnen klanten heel makkelijk geld overmaken vanuit hun eigen wallet.” Hij verwacht wel een verdere verspreiding van cryptobetalingen, maar stelt ook dat in de kern de meest bekende cryptomunt, de Bitcoin, niet de schaalbaarheid heeft.

Ook het minen zelf is geen efficiënte manier om transacties te valideren, stelt hij. ,,Er zijn cryptocurrencies die van zichzelf wel deze mogelijkheid hebben en daarom is het logischer om deze te gaan gebruiken op de langere termijn. Daarom wordt Bitcoin meer als store of value, het digitale goud gezien. Het hangt allemaal van de ontwikkeling af. In de praktijk zullen klanten geen last hebben van hoge fees en trage tijden. Maar als je de basis vergelijkt met andere crypto’s, zou Bitcoin niet de meest geschikte zijn".

,,Goed dat de eerste stap is gezet, er zullen zeker meer winkels volgen,” aldus Schoor.

"Als een consument bij een ondernemer aan komt zetten met zijn aandelenporteuille, dan accepteert die ondernemer dat toch ook niet als betaalmethode?"

Cor Molenaar, retail-expert

'Stijgende energie- en benzineprijzen belangrijker dan nieuwe betaalmethode'

Dat enthousiasme wordt absoluut niet gedeeld door hoogleraar Cor Molenaar. Hij wijst op het scala aan financiële ontwikkelingen dat zich nu afspeelt en tegen de middenstander kan werken. ,,De stijgende energie- en benzineprijzen, oplopende inflatie, dat gaat allemaal keihard tegen middenstanders werken. Mensen gaan de hand weer meer op de knip houden met alle negatieve vooruitzichten. En dan loopt de omzet in het eerste kwartaal altijd al stevig terug. Ik zou me als ondernemer echt met andere zaken bezighouden dan een nieuwe betaalmethode.”

Cryptobetalingen omarmen als technische innovatie gaat er ook niet in bij Molenaar. ,,Als een consument bij een ondernemer aan komt zetten met zijn aandelenporteuille dan accepteert die ondernemer dat toch ook niet als betaalmethode? Ik verwacht dat 99 procent van de Nederlanders zijn schouders ophaalt bij deze vernieuwing. En wat gebeurt er als iemand vandaag een broek koopt met bitcoin en de bitcoin-koers morgen enorm stijgt? Dan voelt die klant zich bekocht.”

Lees ook: Zo kan de winkelier leren van H&M volgens Cor Molenaar: bedien een niche en zorg dat de consument zich gelukkig voelt

Toch sprak Score Group-ceo Frank Huisman bij de lancering al de verwachting uit dat consumenten met crypto gaan betalen. ,,Wij wisten dat er vooral onder veel mannen tussen 15 en 70 jaar een behoefte ontstond om met cryptovaluta aankopen te kunnen doen. Inmiddels zijn volgens onderzoek door MarktSelect al 700.000 Nederlanders actief in de cryptowereld.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws