Nieuws Financiën

De echte mosselman komt uit Zeeland

De echte mosselman komt niet uit Scheveningen, maar uit Zeeland. Al eeuwenlang onttrekken noeste vissers met huiden als leer daar mosselen aan de zee, waarna de delicatessen worden geveild in Yerseke en op het bordje van de hongerige consument terechtkomen. Zo schrijft De Volkskrant.

Dion Mebius 5 augustus 2016

Mosselen Thinkstock

Helaas voor de Zeeuwen is het beeld van de mossel als provinciesymbool aan slijtage onderhevig. Iedereen mag zijn mossel tegenwoordig Zeeuws noemen, zolang deze het water van de Oosterschelde maar heeft aangeraakt. Reden voor een groep mosselkwekers om hun producten vanaf nu van het predicaat 'Zeker Zeeuws' te voorzien - en zo meteen te profiteren van de regionale-producten-rage.

Het keurmerk, dat wordt ondersteund door de Provincie Zeeland, bestaat al meer dan twee jaar. Toch tonen de mosselkwekers pas nu massaal interesse. Volgens Sabine Verburg, coördinator van Zeker Zeeuws, balen veel mosselboeren van de toenemende import uit andere landen. 'Buitenlandse kwekers hoeven aan veel minder strenge duurzaamheidseisen te voldoen, waardoor ze een stuk goedkoper zijn.'

Ook voor andere schelpdieren uit den vreemde geldt dat ze in Nederland als Zeeuws mogen worden verkocht als ze enige tijd in de wateren rond Zeeland hebben gerust. 'Zo verdwijnt het eigen product van de Zeeuwen, dat met passie aan wal gebracht is, op de veiling in de anonimiteit', vindt Verburg.