Nieuws Financiën

'Dit was geen toevalstreffer'

Yorick Roos | Foto: Peter Franken 3 februari 2016

Transportbedrijfvandervelden1065

Een bizarre diefstal zorgt voor veel frustratie bij transportbedrijf Van der Velden. Vrijdagavond gingen dieven er vandoor met een meterslange koeltrailer. Ondanks een uitgebreide zoektocht is het gevaarte nog altijd spoorloos. Dat schrijft het AD woensdag.

Jan-Willem van der Velden kan het nog altijd maar moeilijk geloven. Afgelopen vrijdag werd een van de koeltrailers van zijn transportbedrijf Van der Velden, waarvan hij de directeur is, vanuit Bleiswijk naar Zoetermeer gebracht voor een kleine reparatie. Van die reparatie kwam het echter niet. ,,Want zo'n anderhalf uur nadat de aanhanger aan de Chroomstraat is neergezet hebben dieven hem meegenomen,'' vertelt de ontgoochelde Van der Velden.

De verantwoordelijken voor de diefstal moesten goed op de hoogte van de situatie zijn geweest. Niet alleen omdat zij zo kort na het parkeren van de trailer al hun slag sloegen, maar volgens Van der Velden zijn er meerdere aanwijzingen dat zij precies wisten wat zij deden. ,,Zo hebben ze precies de beveiligingscamera's kunnen vermijden. Dat kan alleen als je precies weet waar die apparatuur hangt. Dit was geen toevalstreffer, dat is voor mij wel duidelijk.''

ZoekactieVolgens Van der Velden komt daar nog eens bij dat je een meterslange trailer niet zo maar even achter je auto vasthaakt. ,,Daar heb je inderdaad een truck voor nodig en je moet er ook verstand van hebben hoe je een dergelijke trailer aan moet koppelen. Zonder die kennis krijg je het niet voor elkaar om zo'n oplegger mee te nemen. Dat gaat echt niet.''

Voor het bedrijf zelf is het de eerste keer dat zij te maken krijgen met een gestolen oplegger. In de transportsector zelf gebeurt dit overigens met enige regelmaat. Op de website van Transport Online, het internetmagazine voor de transportsector, is zelfs een aparte rubriek waar gestolen en gevonden voertuigen worden vermeld. Omdat de trailers over het algemeen een behoorlijke waarde vertegenwoordigen, vormen het interessante objecten voor criminelen. Een koeltrailer zoals het gestolen exemplaar van Van der Velden was, kost al gauw zo'n 70.000 euro.

De afgelopen dagen is er met man en macht geprobeerd om de gestolen oplegger weer terug te vinden. Via het facebook-account van Chauffeursnieuws.com werden weggebruikers opgeroepen om uit te kijken naar de speciale koeltrailer. Binnen de kortste keren werd het bericht bijna tweeduizend keer gedeeld, zelfs door chauffeurs in België. Al snel kwamen er meerdere tips binnen en zouden getuigen de trailer kort na de diefstal gezien hebben in de buurt van de Brienenoordbrug. Ook kwam er een melding binnen vanaf de A27, maar uiteindelijk leverden al deze tips geen tastbare resultaten op.

Zelf heeft directeur Jan-Willem van der Velden het er na de diefstal ook niet bij laten zitten. Het afgelopen weekeinde bracht hij voornamelijk door in zijn privé-auto voor een intensieve zoektocht naar de gestolen aanhanger. "Ik ben bijna alle parkeerplaatsen voor truckers afgegaan, tot bijna in Duitsland aan toe," verzucht Van der Velden. ,,Het was de poging waard, maar ik heb helaas niks kunnen vinden. Mijn vrees is nu dat de oplegger allang naar het buitenland is gereden. In dat geval kun je hem nauwelijks nog terugvinden. Het is zonde dat de speurtocht uiteindelijk geen resultaat heeft opgeleverd, maar ik vind het geen verspilde tijd. Het was weer eens wat anders om te doen in mijn vrije weekeinde.''

BuitenlandOndanks dat de ondernemer het vermoeden heeft dat de oplegger al lang en breed in het buitenland terecht is gekomen, hoopt Van der Velden dat zijn bezit alsnog op een of andere manier weer wordt teruggevonden. "In totaal hebben wij tweeëntwintig trailers rijden, dus het is niet zo dat wij door het verdwijnen van deze ene koeltrailer acuut in de problemen zullen komen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat wij het geld terug zullen krijgen van de verzekering. Dat neemt niet weg dat het ontzettend frustrerend is dat onbekende mensen aan je spullen zitten. Voor mijn gevoel heb ik er zelf al alles aan gedaan om de trailer terug te vinden. Hopelijk zijn er mensen die toch iets hebben gezien zodat hij alsnog boven water komt."