FinanciënBelasting

Dit zijn 4 tips om je voor te bereiden op de btw-verhoging

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het heeft invloed op de administratie, de prijzen van goederen en diensten en ook op de offertes en facturen. De btw-verhoging gaat in op 1 januari 2019, maar onderzoek van de Belastingdienst laat zien dat er voor het grootste deel van de ondernemers nog flink wat werk aan de winkel is. Deze vier tips helpen je de benodigde veranderingen door te voeren.

Lees verder onder de advertentie

Het pakket Belastingplan 2019 betekent dat het lage btw-tarief van 6 procent wordt opgeschroefd naar 9 procent. Dit gebeurt per 1 januari 2019. Als ondernemer kun je je hierop voorbereiden door in kaart te brengen op welke diensten en producten de btw-verhoging betrekking heeft. Het loont ook om alvast na te gaan denken of je de btw-verhoging gaat doorberekenen in jouw prijzen.

Lees ook: Kauwgom-ondernemer Mark Tuitert: btw-verhoging belemmert gezonde leefstijl

4 tips:

  1. Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van 6 naar 9 procent geldt.

  2. Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn om bij offertes een noot te plaatsen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk btw-tarief van toepassing is.

  3. Bepaal of je jouw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kun je de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft de btw-verhoging normaal gesproken geen invloed. Dit omdat zij de btw meestal kunnen aftrekken.

  4. Onderzoek of je kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aangepast. Zorg ervoor dat dit op orde is zodat je klaar bent voor de eerste btw-aangifte van 2019.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Nieuwe regelgeving: dit verandert voor ondernemers in 2019

'Dit gaat pijn doen'

Ondanks de tips van de Belastingdienst zegt Mieke Ripken van MKB Nederland dat de verhoging door veel MKB'ers wordt gevreesd. Ze zijn bang voor omzetverlies. De koopkracht is misschien toegenomen, maar dat hoeft geen compensatie te zijn. ,,Dat ik meer koopkracht heb, betekent niet dat ik ook meer ga kopen," zegt ze.

Extra bezorgd zijn ondernemers in de grensstreken. Want als producten of diensten in Nederland te duur worden, dan gaan de klanten daar gewoon naar Duitsland of België. Ripken: ,,Die btw-verhoging gaat onze ondernemers echt pijn doen."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit zijn de 77 kantoortermen die je nooit meer wilt horen

Keuzes

Door de aanstaande ontwikkelingen komen bijvoorbeeld horecaondernemers volgend jaar voor een keuze te staan: rekenen zij de verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent direct door in de prijzen van hotelkamers, maaltijden en drankjes óf gaan ze interen op hun marge? Economen van ING zijn ervan overtuigd dat de ondernemers in de meeste gevallen zullen kiezen voor dat eerste.

En dat gaat de consument merken. De prijzen in de horeca zullen met ruim 4 procent stijgen én dat is sterker dan gebruikelijk, aldus ING. Van die prijsstijging is naar verwachting 1,8 procentpunt het gevolg van de btw-verhoging. Maar dat hoeft niet per se slecht nieuws te zijn. ,,Omdat het economisch voor de wind gaat, zullen Nederlanders zich evenwel niet massaal laten afschrikken door een hogere rekening’’, verwacht econoom Thijs Geijer. Tegelijkertijd denkt hij dat het de groei van het aantal verkochte maaltijden en consumpties wel iets zal drukken.

Lees verder onder de advertentie

Voor meer informatie en hulpmiddelen kun je de site van de Belastingdienst raadplegen.