Nieuws Financiën

Doek valt definitief voor Perry Sport

Een woordvoerder namens de door de rechtbank aangestelde curator heeft dinsdagavond bevestigd dat Unlimited Sports Group failliet is. Maandag was al uitstel van betaling aangevraagd en verleend.

Van onze redactie 23 februari 2016

Perry open 1065

Lees ook:

Wie sleurt V&D nog meer mee in zijn val?

Omroep West had eerder bericht over het faillissement van Unlimited Sports Group (USG) op basis van een brief die het personeel van de winkelketens heeft ontvangen. De zegsman wilde verder geen details geven. Woensdagochtend komt de curator met een toelichting, zei hij.

Aktiesport telt ruim 180 winkels in Nederland, Perry Sport meer dan zeventig. USG omvat ook het Belgische Primo, met zo'n 25 filialen, en winkelformule Time Out. Alles bij elkaar werken er bij USG volgens de eigen website ruim 2500 mensen.

De acute problemen bij het retailbedrijf hangen samen met de recente faillissementen van V&D en schoenengigant Macintosh. USG had veel zogeheten 'shop-in-shops' in de warenhuizen van V&D en de schoenenzaken van Scapino. Die moesten onlangs noodgedwongen sluiten, waardoor een deel van de omzet wegviel.

De eigen sportzaken van USG blijven nog zeker zes weken open, werd eerder op dinsdag al bekend. Ook de webwinkels zijn nog steeds in bedrijf, terwijl de curator op zoek is naar mogelijke kopers die verder willen met de ketens.

Het faillissement volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer niet als een verrassing. ,,Het is te hopen een partij wordt gevonden die een doorstart aandurft'', zei hij in een reactie. ,,Dan kan een deel van de werkgelegenheid behouden blijven.''

Vakbond FNV, die gisteren een gesprek had met de bewindvoerder, ziet de toekomst voor de ongeveer 2500 medewerkers (waarvan zo'n 1800 in Nederland) niet zo positief in. ,,Ook vóór de faillissementen van V&D en Macintosh stond het bedrijf er al zwak voor,'' zegt Nico Meijer van FNV.

In 2014, het laatste jaar waarover cijfers zijn gepubliceerd, boekte USG een verlies van 1,5 miljoen euro. Meijer verwachtte al dat de bewindvoerder zou aansturen op een faillissement. ,,Dan is men van de loonkosten af. Er zijn vast partijen geïnteresseerd in een overname, maar het zal nooit gaan om alle filialen.'' Toch zei curator Van Hees gisteravond tegen de NOS dat 'tientallen kandidaten' zich al hebben gemeld voor een overname. Namen wil hij nog niet noemen.

Sportketen Decathlon, dat sterk aan het uitbreiden is in Nederland, laat weten géén interesse te hebben. In Rotterdam opent het Franse bedrijf op 6 april zijn zevende vestiging in Nederland. ,,5000 vierkante meter groot, terwijl een gemiddelde Perry Sport misschien 1000 vierkante meter is,'' zegt een woordvoerder van Decathlon. ,,Op die ruimte is geen plek voor ons concept: 65 sporten onder één dak. Wij moeten het hebben van de massa.''