Nieuws Financiën

Doorstart HoutBrox lijkt onwaarschijnlijk

Hoe groot is de kans dat het gisteren failliet verklaarde HoutBrox een doorstart maakt? Retaildeskundigen zijn pessimistisch, meldt het Eindhovens Dagblad.

Van onze redactie 19 april 2016

Houtbrox failliet brova eindhoven

Ondanks het gisteren uitgesproken faillissement blijven de winkels van HoutBrox voorlopig gewoon open. Alle 24 winkels van de modeketen werden door de rechtbank van Den Bosch failliet verklaard. De curatoren hebben goede hoop op een doorstart. Ze stellen dat er maar liefst vijftien partijen interesse hebben. Retaildeskundigen zijn een stuk minder optimistisch over de kansen.

GroeimarktDieudonnée van Rijthoven, filiaalmanager van HoutBrox Eindhoven, is positief over de toekomst van haar winkel in winkelcentrum Heuvel. "HoutBrox is een begrip en ik denk dat ondernemers dat graag willen redden. We hebben zo'n mooie winkel, het zou niet alleen voor ons, maar ook voor de Heuvel en de rest van Eindhoven heel erg zijn als we verdwijnen."

"Wie stapt er nu nog in deze modeformule? Dan moet je wel buitengewoon moedig zijn", stelt merkendeskundige Paul Moers. "Als je nu koopt in een groeimarkt is er kans op een succesvolle doorstart, maar de modebranche heeft de afgelopen acht jaar al 16 procent aan omzet verloren."

InvesterenAls het tot een doorstart komt, voorspelt Moers een scenario zoals zich ook bij de Udense formule Schoenenreus heeft afgespeeld, een keten die Moers consequent Schoenenkneus noemt. "Daar werd na een eerste faillissement in 2013 door het zittende management een doorstart gemaakt. Ruim een jaar hield het bedrijf het hoofd nog boven water om eind 2014 definitief de deuren te moeten sluiten na een tweede faillissement."

Moers stelt dat een koper van de winkels van HoutBrox zeer fors moet gaan investeren. "Al koop je de formule voor een prikkie, dan zijn nog miljoenen nodig voor de ombouw van de winkels." Hij verwacht dat die investering nooit helemaal terugverdiend kan worden.

UitdagingOok retailgoeroe Cor Molenaar zit op de lijn van Moers. "Het is op zijn minst een heel grote uitdaging om iets van deze winkels te maken." HoutBrox zit volgens hem in het middensegment dat het bijzonder zwaar heeft. En ook de locaties noemt hij eerder een nadeel dan een voordeel. "Niet in de echt grote steden en juist de gemeenten tot 60.000 inwoners krijgen zware klappen in de winkelstraten te verduren."

Brova uit Schijndel, de moedermaatschappij van de formules HoutBrox en Duthler kwam begin dit jaar in de problemen nadat ING de kredietkraan dichtdraaide. Volgens de curatoren van HoutBrox, Floris Dix en Ralf van der Pas, kan het nog wel enkele weken duren voordat er duidelijkheid komt over een doorstart. Onder de vijftien kandidaat kopers zitten volgens hem investeringsmaatschappijen en bedrijven die al ervaring hebben in de modebranche.

Goede hoopHoe serieus de kandidaat kopers van HoutBrox zijn, is echter nog zeer onduidelijk. Ook nadat V&D failliet ging, stroomden de kopers toe. De inbox van die curatoren noteerden zelfs zeventig voorstellen om de noodlijdende warenhuizen over te nemen. Uiteindelijk viel ook de laatste kandidaat - Coolcat-baas Ronald Kahn - na weken van onderhandelingen af en sluit deze week de laatste V&D de deuren.

Niettemin heeft ook de Helmondse filiaalmanager, Maarten Pieterse, goede hoop dat het goed komt met HoutBrox. "HoutBrox zit pas ruim een jaar in Helmond, in de Elzaspassage. De formule is nieuw, maar de winkel zit er al langer. We waren eerst een Duthler." Pieterse zegt blij te zijn met alle reacties van de klanten. "Ze steken ons echt een hart onder de riem."