Nieuws Financiën

Dossier Sanderink: topman weigert eigen bedrijf DSS te redden

Een weer nieuw hoofdstuk in het intussen veelbesproken Dossier Sanderink: zonne-energiebedrijf DSS uit Goor staat op punt van omvallen en eigenaar Gerard Sanderink weigert het bedrijf echter uit de financiële penarie te helpen. Dat bleek tijdens een online zitting van de voorzieningenrechter in Almelo. Sanderink verloor ook dit kort geding.

Angelique Kunst (AD) | Foto: Rikkert Harink 23 mei 2020

Gerard Sanderink

Dutch Solar Systems (DSS) zit zwaar in de problemen omdat de voormalige directeur, Brigitte van Egten, voor 170.000 euro beslag heeft laten leggen op handelsvoorraad, bankrekeningen en tegoeden. Volgens interim-directeur Martin Duthler legt dat de hele bedrijfsvoering lam, schrijft Tubantia.

Van Egten mocht dat beslag leggen omdat ze dwangsommen tegoed heeft van DSS. Het bedrijf heeft volgens de rechter namelijk onrechtmatig in haar e-mails zitten wroeten. Dat gebeurde in opdracht van eigenaar Gerard Sanderink, met wie Van Egten tot november 2018 een relatie had. Sanderink wilde aantonen dat Van Egten had gefraudeerd binnen het bedrijf.

Lees ook: Nieuw hoofdstuk Dossier Sanderink (Centric): bakzeil in conflict met EY

Waarom Sanderink weigert DSS te redden werd niet duidelijk

Het hele verhaal over smaad en laster, e-mails en dwangsommen, was ook in een soortgelijke rechtszaak in april al aan de orde geweest. DSS verloor die toen: volgens de Almelose voorzieningenrechter waren er inderdaad dwangsommen verbeurd en was een beslag dus toegestaan. Maar daar willen DSS en Sanderink zich niet bij neerleggen. Er is hoger beroep ingesteld en er werd dus ook een nieuw kort geding over dezelfde zaak aangespannen.

Volgens advocaat de Mol van DSS was dat noodzakelijk omdat het water DSS tot de lippen staat vanwege de beslagen. De enige redding voor het bedrijf is een gunstig vonnis van de rechter, want volgens De Mol is eigenaar Gerard Sanderink niet van plan om het bedrijf te redden. Waarom de multimiljonair dit weigert werd niet duidelijk.

Lees ook: Dossier Sanderink: Kamervragen over commotie Centric en Oranjewoud

'DSS: geen sprake van noodsituatie'

Volgens Van Egtens advocaat Tjiam is er helemaal geen sprake van een noodsituatie. Hij wees erop dat DSS daarvoor tijdens de rechtszaak geen enkel bewijs aanvoerde, behalve de verklaring van interim=directeur Martin Duthler. Die zei dat hij volgende week mensen moet gaan ontslaan als het beslag niet wordt opgeheven. Bij het bedrijf werken nu dertien mensen.

Maar volgens Tjiam hoeft DSS helemaal niet om te vallen als eigenaar Sanderink de dwangsommen voor het bedrijf betaalt. Het omgekeerde is volgens Tjiam ook al gebeurd: Sanderink zou eerder al 250.000 euro uit de kas van DSS hebben gehaald om dwangsommen te betalen die hij privé aan Van Egten verschuldigd was.

Omdat er volgens DSS grote haast bij was heeft de rechter snel, binnen twee dagen, uitspraak gedaan: Sanderink heeft het kort geding verloren. De schriftelijke motivatie voor dit vonnis volgt later.

Gerard Sanderink - Rian van Rijbroek

Topman Gerard Sanderink, onder meer van Centric, kwam de afgelopen maanden herhaaldelijk negatief in het nieuws. Hij zou onder invloed staan van de veelbesproken Rian van Rijbroek, een 50-jarige Brabantse die beweert verstand te hebben van zowel financiën als cybersecurity. Sinds zij in zijn leven kwam, vloog de ene na de andere topman bij Centric de laan uit, was er onder meer een stevig conflict met huisaccountant EY en volgden diverse rechtszaken.

Hieronder een aantal eerdere artikelen daarover:

Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won

Lees ook: Dossier Sanderink (Centric) krijgt weer nieuwe wending door 'cybercharlatan'

Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 1)

Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 2)

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.