Nieuws Financiën

Douanier verwierf 'enorm vermogen'

Nadia Berkelder | Foto: Dreamstime 7 januari 2016

Havenrotterdam1065

De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. is niet de enige grote speler in de omvangrijke drugshandel waar justitie momenteel onderzoek naar doet, schrijft het AD donderdag.

Ook de Schiedammers Henk E. (63) en René F. (47) worden door het Openbaar Ministerie (OM) als kopstukken beschouwd. E. betwist dat echter. Hij zegt te weten dat de douanier, die in de drugsscene de bijnaam 'zebra' genoot, al jaren containers met daarin grote partijen drugs doorliet en zodoende een enorm vermogen moet hebben opgestreken. E. verklaart tevens pas in een laat stadium door F. bij douanier Gerrit G. te zijn geïntroduceerd.

Uit dossierstukken wordt duidelijk dat de douanier 7,5 procent van de opbrengst van elke doorgesluisde lading drugs ontving. De straatwaarde van 100 kilo cocaïne ligt rond de 3 miljoen euro.

BedreigingDe advocaat van Gerrit G. zegt dat zijn cliënt door René F. onder bedreiging met een vuurwapen werd gedwongen mee te werken aan de drugstransporten. Desondanks leefde hij goed van de grote sommen geld die hij opstreek. G. liet niet alleen een kapitale villa bouwen, ook had hij op Curaçao een woning en genoot hij er met zijn vrouw en dochter van luxueuze vakanties. Bij zijn aanhouding werd thuis in de gang een boodschappentas met ruim 1,5 miljoen euro aan contanten aangetroffen.

Justitie stelt dat Schiedammer Jimmy R. - de oudste zoon van Henk E. - verantwoordelijk is voor een liquidatiepoging op René F. in maart vorig jaar. R. beweert op zijn beurt uit noodweer te hebben gehandeld toen hij F. in zijn buik en arm schoot. F., die onlangs in Argentinië is aangehouden en wordt uitgeleverd aan Nederland, is ziedend over die beschuldiging.

Woensdag hebben de advocaten van Henk E. en zijn zoon Marco (23) de rechtbank verzocht hun voorlopige hechtenis op te heffen. Justitie stelde daar een borgsom van 500.000 euro tegenover. De rechtbank bepaalde dat de twee voorlopig nog vast moeten blijven zitten.