Nieuws Financiën

Duizenden euro's voor vernieuwende ideeën

De Rotterdamse Verkeersonderneming deelt 25.000 euro uit aan tien ondernemers die met innovatieve ideeën komen om de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio te verbeteren. Ze krijgen ook de kans om hun product of dienst te testen met 'echte' gebruikers, aldus het AD.

Abdel Ilah Rubio 7 juli 2016

Bereikbaarheid rotterdam 1065

Volgens een woordvoerder van de Verkeersonderneming valt te denken aan parkeersensoren die ervoor zorgen dat automobilisten 'live' kunnen zien waar de lege parkeerplekken in de stad zijn, of bewegwijzering die in het navigatiesysteem is verwerkt. Het idee is dat bestuurders daarmee direct naar een parkeerplek kunnen rijden of eerder een andere route nemen.

Maar het kunnen ook ideeën zijn voor een nieuw soort voertuig, dat ervoor zorgt dat mensen de auto laten staan. Een supersonische scootmobiel bijvoorbeeld. Of een product dat ervoor zorgt dat mensen niet in de file hoeven te staan, zoals een systeem op het bureau dat ervoor zorgt dat werknemers thuis in 3D aanwezig zijn bij vergaderingen. ,,Die hoeven dan de weg niet op'', zegt de woordvoerder.

InvesteerdersHet lastige bij een start-up is volgens hem om investeerders te overtuigen dat het product werkt. Dat moet eerst in de praktijk worden bewezen. ,,Die kans bieden wij hen, zodat het ook makkelijker wordt om investeerders te vinden voor een product of dienst.''

De Verkeersonderneming, die deze regio bereikbaar moet houden, probeert op alle mogelijke manieren files tegen te gaan. Met maatregelen als spitsmijdenprojecten is het aantal files op de ring al fors afgenomen. Desondanks blijven maatregelen in de regio hard nodig vanwege de verwachte verkeersgroei de komende jaren.

De geselecteerde start-ups krijgen zes maanden de tijd om zich te bewijzen. Daarna worden ze in contact gebracht met investeerders. Nu worden 200 mensen gezocht die de producten willen testen.