Nieuws Financiën

Economen volgen politieke hart

Ideologische voorkeuren spelen bij economen een grote rol. Hun politieke visie - links of rechts - bepaalt voor een groot deel de uitspraken die ze doen over economische vraagstukken of de adviezen die ze geven. Dat blijkt uit een enquête die de economenwebsite Me Judice heeft gedaan onder Nederlandse economen bij Nederlandse universiteiten en leden van de Koninklijke Vereniging van Staatshuishoudkunde, schrijft De Volkskrant.

Peter de Waard 8 maart 2016

Miltonfriedman

Linkse economen vinden dat inkomensongelijkheid sterk verminderd moet worden. Rechtse economen beweren het tegendeel. Linkse economen zien meer baten dan kosten van migratie voor een gastland terwijl rechtse economen sterk verdeeld zijn.

'Dat laatste is wellicht nog wel het meest verbazingwekkende omdat rechtse economen toch over het algemeen voor open markten zijn en blijkbaar gelden voor dit onderwerp toch net andere regels', zegt hoogleraar Harry van Dalen, zelf econoom, die samen met collega's Kees Koedijk en Arjo Klamer het onderzoek uitvoerde.

Volgens de onderzoekers wordt vaak gezegd dat deze meningsverschillen de waarde van de economische wetenschap voor het grote publiek ondermijnen. Zo riep The Economist economen op harder te werken aan wat het blad een resolutiemechanisme noemt; simpel gesteld: een manier om de onenigheid onder economen op te lossen.

Lees verder op Volkskrant.nl