Nieuws Financiën
Europese economie kabbelt kalm verder
Het gooi- en smijtwerk op de beurzen de afgelopen weken deed het ergste vrezen. Maar de Europese economie toont geen spoortje van recessie.

Gemiddeld groeide de economie in de eurozone met 0,3 procent in het laatste kwartaal. Dat was precies volgens de verwachting. Spanje was koploper en onderaan bungelde brekebeen Griekenland. De Griekse economie kromp, maar wel in een steeds lager tempo.
De meeste belangstelling ging uit naar Duitsland, goed voor zo'n 30 procent van de totale Europese economie. Dat land zat, evenals Nederland gisteren, keurig op het Europese gemiddelde van 0,3 procent. De economische motor van de eurolanden kachelt dus verder in de tweede versnelling. De vrees dat de motor afslaat, een van de redenen dat de beurzen fors daalden de laatste tijd, lijkt overdreven. Want de groei in Duitsland is weliswaar niet robuust, maar wel stevig verankerd.
Jarenlang was het de export die voor groei zorgde bij onze oosterburen. Nu de afnemers van de Duitse producten het moeilijk hebben, met name China, heeft de export het ook moeilijker. Maar dat verlies wordt meer dan goedgemaakt dooor de Duitse consumenten en overheid die meer uitgeven.
Vluchtelingen
De werkloosheid is laag en de economie stabiel, dus het geld kan weer rollen. De lage rente en lage energieprijzen geven de koopkracht een extra duw. En de overheid doet eindelijk waar andere landen al langer op aandrongen: geld uitgeven. Of het de kosten zijn voor de opvang van vluchtelingen of andere uitgaven is onduidelijk, maar de stimulans is onmiskenbaar.
Dat legt een stevig fundament onder de Duitse groei en die van de handelspartners. Want veel goederen moeten elders worden ingekocht. Duitsland kan daarmee ook de andere eurolanden een economisch zetje geven. Dat is meer dan welkom, met name in Frankrijk. Dat land heeft traditiegetrouw een fors handelstekort met Duitsland. Meer export naar Duitsland zou 'Parijs' goed uitkomen, want de Franse groei ligt nu onder het EU-gemiddelde.
De positieve berichten hebben wel een zwart randje. Italië krijgt de economie maar niet in de tweede versnelling en dat baart zorgen. Zeker omdat de Italiaanse banken met veel slechte leningen kampen. Een terugval van de economie kan de banken in grote problemen brengen. En dat kan het vertrouwen in Europese banken weer aantasten.