Nieuws Faillissement

Banken verwachten dat aantal faillissementen 'normaliseert'

Grote Nederlandse banken zoals ABN AMRO en Rabobank verwachten dat het aantal faillissementen dit jaar zal normaliseren. Vorig jaar was het aantal bankroeten nog historisch laag, voornamelijk door de coronasteunmaatregelen van de overheid.

Van onze redactie 16 februari 2022

Faillisement banken

Foto: Shutterstock.

Vorig jaar daalde het aantal faillissementen met meer dan 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor, maakte de Kamer van Koophandel (KVK) eind januari bekend. De KVK analyseert de cijfers zelf niet en doet ook geen voorspellingen voor de toekomst.

Nu de coronamaatregelen en ook de steunmaatregelen steeds verder worden afgebouwd, verwachten de banken dat het aantal faillissementen zal toenemen. Bij ABN AMRO is op de afdeling bijzonder beheer nog geen sprake van grotere drukte. Rabobank ziet een beperkte toename van het aantal klanten voor de afdeling die ondernemers begeleidt die financiële problemen hebben. ,,Als de overheid de steunmaatregelen zorgvuldig en passend afbouwt, verwachten wij geen stormvloed", zegt een woordvoerder van die bank.

Kredietverzekeraar Atradius denkt dat het aantal faillissementen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar zal gaan toenemen. ,,We denken dat het totaal dit jaar uitkomt rond het niveau van 2020, maar nog iets lager zal zijn dan in 2019", zegt econoom Theo Smid van Atradius. Dat zou bijna een verdubbeling van het aantal faillissementen betekenen ten opzichte van vorig jaar. De kredietverzekeraar verwacht dat sectoren die het tijdens de coronacrisis moeilijk hadden, zoals de horeca en de cultuursector, relatief het hardst getroffen zullen worden.

Lees ook: CBS: aantal faillissementen in december gedaald

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws