Nieuws Faillissement

CBS: 'Aantal faillissementen iets omhoog, maar nog altijd zeer laag'

Het aantal faillissementen is in november iets gestegen vergeleken met een maand eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen was met 176 vijf hoger dan in oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Desondanks bleef het aantal bankroete bedrijven relatief laag.

ANP 11 december 2020

Leegstaand winkelpand leiden failliet

Een leegstaand winkelpand in de binnenstad van Leiden. Foto: ANP

De meeste failliete bedrijven waren afgelopen maand actief in de financiële dienstverlening, gevolgd door specialistische zakelijke dienstverlening en handel. Relatief gezien werd de sector vervoer en opslag het zwaarst getroffen.

Het aantal faillissementen, dat door het CBS gecorrigeerd wordt voor het aantal zittingsdagen waarop rechters die faillissementen uitspreken, ligt al een aantal jaren tussen de 250 en 300 per maand, een enkele uitschieter naar boven of beneden daargelaten. Sinds juli is het aantal bedrijven dat bankroet wordt verklaard daar onder gezakt, sinds augustus ligt het aantal zelfs steevast onder de 200.

Lees ook: 3,7 miljard euro aan extra steun voor bedrijven: 'Het is nog onvoldoende'

Coronasteunpakketten van grote invloed

De coronasteunpakketten van de overheid lijken daar een grote rol in te spelen. Bedrijven kunnen met die steun langer overeind blijven. Ook zijn schuldeisers zoals banken of verhuurders vanwege de coronacrisis mogelijk eerder geneigd een regeling te treffen.

Lees ook: Financieel adviseurs starten ‘noodhospitaal’ om faillissementen in mkb te voorkomen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.