Nieuws Faillissement

Corona of niet: laagste aantal faillissementen in 21 jaar tijd

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in augustus verder gedaald. Er werden 32 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. Het aantal faillissementen kwam vorige maand uit op het laagste aantal in 21 jaar tijd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Ondernemer / ANP 10 september 2020

Faillissementen record cbs

Foto: Getty

Uit de gegevens van het statistiekbureau blijkt nadrukkelijk dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Lees ook: Horeca Nederland: gevolgen coronavirus voor hotels zijn ongekend

Dalingen en stijgingen volgen elkander rap op

Het aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend redelijk vlak. Na april 2020 daalde het aantal faillissementen vier maanden op een rij en bereikte in augustus 2020 het laagste aantal na augustus 1999.

''In de vorige maand werden 165 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard''

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Meeste faillissementen in deze sector

In de vorige maand werden 165 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat zijn er evenveel als in juli. Het CBS merkt daarbij op dat de handel tot de bedrijfstakken behoort met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Lees ook: Ondernemersorganisatie ONL: 'Nieuwe faillissementsgolf op de loer'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.