Nieuws Faillissement

Aantal faillissementen licht gestegen in februari

Het aantal faillissementen van bedrijven is in februari toegenomen. Vorige maand werden 41 bedrijven meer failliet verklaard dan in januari, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen blijft klein vergeleken met de periode voor de coronacrisis. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronasteun vanuit de overheid.

Van onze redactie 11 maart 2022

Aantal faillissementen licht gestegen in februari

Foto: ANP.

Handel heeft grootste aantal faillissementen

Het gemelde cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen werden er in februari 149 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 27. Dat zijn er vijf meer dan in januari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Lees ook: Aantal faillissementen daalde in 2021 verder dankzij steunmaatregelen

Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot midden 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen.

In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen klein, aldus het CBS.

Lees ook: Banken verwachten dat aantal faillissementen 'normaliseert'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws