Nieuws Faillissement

Ondanks groeiende markt is Golfplaza failliet: externe schuld doorslaggevend

De golfsport is ‘booming business’, maar toch is een Eindhovense keten van winkels in golfspullen bankroet. Een miljoenenschuld via een ander bedrijf van de eigenaar, actief als financieel adviseur, sleurt Golfplaza mee de afgrond in.

Bart-Jan van Rooij (AD) 6 februari 2023

Failliet golfplaza boekhouder derdegeldenrekening

De winkelketen Golfplaza is failliet, en de luiken zijn dicht bij het filiaal in Eindhoven. Foto: Juan Vrijdag / DCI Media

‘Dat is schrikken, zomaar van de een op andere dag. Wij als personeel zijn net zo verbaasd als jullie’. Op een A4'tje op het raam van de winkel in Rijswijk laat het personeel weten ‘vol vragen te zitten maar geen antwoorden te krijgen’. Van het Eindhovense filiaal zitten de rolluiken potdicht, de erop aangebrachte metershoge beeltenis van Tiger Woods kijkt uit over de Geldropseweg. Golfplaza is bankroet, schrijft het ED.

Het faillissement van de winkels werd vorige week uitgesproken door de Bossche rechtbank. Naast Eindhoven en Rijswijk waren er ook filialen in Nieuwerkerk aan den IJssel en Vianen. Tassen, trolleys, ballen, kleding en schoenen werden er verkocht. En natuurlijk clubs, die in speciale afslagkooien konden worden uitgetest. Nu zijn de zaken dicht en staan 44 personeelsleden op straat.

Lees ook: Onderzoek Allianz: 58 procent meer faillissementen in 2023

Voor drie miljoen euro beslag op de voorraden van Golfplaza

Dat het misging, bleek onlangs toen voor drie miljoen euro beslag werd gelegd op de voorraden van Golfplaza. Een operatie die voor de tientallen medewerkers uit de lucht kwam vallen, blijkt onder meer uit berichten op sociale media. De eigenaar heeft zelf het faillissement aangevraagd, meldt curator Ben Arends. De schuldenlast van de golfwinkel loopt richting de acht ton, aldus Arends.

Eigenaar was ook financieel adviseur

Het beslag is gelegd door een schuldeiser die van een ander bedrijf van de eigenaar geld tegoed zegt te hebben. Die eigenaar is Edwin Dirne, die naast het runnen van Golfplaza ook actief is als financieel adviseur. Zijn kantoor AB+, gevestigd boven de Eindhovense golfwinkel, richt zich op administratie en belastingadvies voor het midden- en kleinbedrijf. En in die hoedanigheid heeft hij het met een partij aan de stok gekregen.

"Het enige wat ik wil laten weten is dat klanten van ons kantoor op geen enkele wijze zijn benadeeld door wie dan ook"

Henk van de Kruijsdijk, Notaris

Op Dirne’s woning in Nuenen ligt sinds een paar maanden een tweede hypotheekrecht met het Veldhovense notariskantoor Notarishuys als hypotheekhouder. Daarmee lijkt dat kantoor de beslaglegger op de voorraad van Golfplaza. Of Notarishuys met Dirne of zijn AB+ heeft samengewerkt, wil het kantoor niet zeggen.

Notaris Henk van Kruijsdijk van Notarishuys laat schriftelijk weten ‘vragen niet inhoudelijk te beantwoorden’. ,,Het enige wat ik wel expliciet wil laten weten is dat klanten van ons kantoor op geen enkele wijze zijn benadeeld door wie dan ook”, meldt Van Kruijsdijk.

Hoe dan ook: de notaris eist miljoenen van financieel adviseur Dirne. Curator Ben Arends wil alleen kwijt dat hij onderzoek doet naar de vordering op Golfplaza omdat de crediteur immers geld tegoed heeft van AB+ en Dirne, en niet van de golfwinkel.

Dirne zelf wil evenmin inhoudelijk reageren. ,,Ik heb er even geen zin in op dit moment. Ik ben werknemers aan het aanmelden bij het UWV en daar ben ik heel druk mee.” Zijn woning in Nuenen is inmiddels onder voorbehoud verkocht.

Lees ook: 'Door inflatie en coronaschulden: in 2023 meer horecazaken in de verkoop'

Bekende naam onder golfers

Onder beoefenaars van de golfsport is Golfplaza een bekende naam. De winkel begon in Eindhoven in 1993 als ‘Habbekrats’. De toenmalige oprichters kochten partijen goederen op van failliete bedrijven en verkocht de voorraad aan parfums, cd’s en kleding weer voor een zacht prijsje.

Toen ze later dat jaar de inboedel van een omgevallen golfwinkel op de kop tikten, ging het bedrijf zich steeds meer richten op golfspullen. En kwamen er steeds meer filialen bij. Net voor de coronapandemie uitbrak, verkochten de oprichters hun zaak. De nieuwe baas werd Edwin Dirne, die zeventien jaar lang de financieel adviseur was van Golfplaza. De curator doet de komende weken verder onderzoek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws