Nieuws Faillissement

KHN-voorman vreest dichtgetimmerde ramen: 'Horeca Amsterdam stevent af op iets vreselijks'

Het Amsterdam dat we kennen, met vrolijke toeristen op terrasjes in de stad, is in gevaar. Waar in Nederland een op de acht ondernemers, vooral in de horeca, twijfelt over de voortzetting van het bedrijf, ligt dat percentage in de hoofdstad wel op veertig, zo blijkt uit de Amsterdam City Index. De lokale KHN-voorzitter Pim Evers legt de verantwoordelijkheid bij de lokale overheid.

Rodrick de Munnik 8 april 2022

Amsterdam luiken failliet

De leefbaarheid van Amsterdam is in gevaar, zegt KHN-voorman Pim Evers. ,,Ondernemers zorgen voor een levende stad. Zonder hen werd het een zooitje tijdens de lockdowns". Foto: ANP.

Liefst 14 procent van de ondernemers in Nederland twijfelt aan het voortzetten van de onderneming, zo blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Maar in Amsterdam ligt dat percentage veel hoger. Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, de jaarlijkse peiling van de ondernemersvereniging Amsterdam City over het ondernemersklimaat in de hoofdstad, maar ook uit de sfeer in de stad. Daar twijfelt 40 procent van de lokale ondernemers of ze er de brui aan gaan geven. ,,Amsterdam is harder getroffen dan de rest van Nederland, dat wordt zo langzaam maar zeker duidelijk,” zegt Pim Evers, voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en zelf eigenaar van achttien horecagelegenheden.

,,Je begrijpt dat we een helse tijd achter de rug hebben als ondernemers door corona en alle maatregelen. Ondernemers hebben eigenlijk voor een aanzienlijk deel de crisis gefinancierd en er zelf alles aan gedaan om hun bedrijf open te houden. Ze konden leveranciers en personeel deels blijven betalen door overheidssteun en uitstel van betalingen zoals van de huur, maar ze zijn nu overgeleverd aan schuldeisers als ze zakelijk willen overleven. Daarbij komt in Amsterdam dat de lokale overheid niet snapt dat niet alleen de bewoners de stad maken, maar ook de ondernemers,” licht Evers toe.

Stad staat op een kruispunt

,,Het probleem gaat eigenlijk van breed naar smal. Amsterdam heeft tijdens de lockdowns kunnen zien hoe belangrijk ondernemers zijn voor de stad. Toen alles dicht was werd het eerlijk gezegd een bende in de stad. Men dacht dat het juist minder rotzooi zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. De schimmigheid nam toe. Ondernemers, en met name de horeca en detailhandel, zorgen voor een leefbare stad. Dat het toch een bende werd, is een brevet van onvermogen van de gemeente Amsterdam.”

Wat Evers betreft, staat de stad op een kruispunt: ondernemers moeten een plek krijgen in het beleid van Amsterdam, anders gaat het fout. ,,Het gevaar is dichtgetimmerde ramen, omdat winkeliers het niet meer trekken. En dat is een kantelpunt. Als winkels vertrekken en publiek niet meer komt, is het ook niet meer rendabel om terrassen uit te zetten. Dan sterft het leven in de stad.”

Pim Evers.

Nieuwe lockdowns fataal

Ook op ondernemingsniveau zit er weinig lucht in de band. Het is niet voor niets dat sommige ondernemers zelfs hun huis verkopen om de onderneming te redden, zoals de Amsterdamse Laura Vreugdenhil, die net voor de lockdowns The Clubsandwich Company oprichtte en in de problemen raakte. Haar startup was nog niet zo veel waard dat ze erop kon lenen. ,,Dat valt voor de meeste horeca vaak nog wel mee. Daar zit nog waarde in de zaak, zoals het recht om de zaak op die plek uit te baten. Dat is soms 50 duizend euro waard, maar soms ook wel twee ton. Daar valt nog wel wat op te lenen. Tegelijk is dat een valkuil om jezelf in de schulden te steken. Twee jaar corona kun je misschien nog wel lenen, maar wat als er weer een lockdown komt? Zo gaan de ondernemers wel schuld opbouwen.”

Evers is niet optimistisch. ,,De kans is er dat we afstevenen op iets vreselijks. Iedere ondernemer hoopt dat het kabinet zegt dat er nooit meer een lockdown komt, maar tegelijk zien we geen investeringen in het uitbreiden van de zorg. Dan weet je wel dat je risico loopt.”

"Banken en schuldeisers zijn daarbij zeer welwillend geweest. Die snappen ook wel dat het in hun belang is zaken overeind te houden"

Op de korte termijn ziet Evers wel een oplossing voor de huidige problemen voor de ondernemers: geduld. ,,Schuldeisers als de Belastingdienst, huurbazen en leveranciers moeten hun uitstaande schulden spreiden over meer jaren. Horecaondernemers moeten eerst weer wat geld verdienen voor ze dubbele huur kunnen betalen om achterstanden weg te werken.”

Tegelijk moet volgens de KHN-bestuurder de lokale overheid werken aan een betere bezoekerseconomie. ,,De vorige coalitie wilde niet meer investeren in promotie van de stad om het toerisme beter te kunnen reguleren. Maar wat je dan krijgt is dat je de boodschap niet meer stuurt en mensen komen op hun referentiekader: red light district en tulpen. Terwijl we inzetten op high end bezoekers. Dat wringt. Tegelijk moeten we iedere toerist welkom heten. De budgettoerist van nu heeft straks wat meer te besteden en moet dan Amsterdam kennen als een welkome stad.”

Lees ook: Laura zet eigen huis te koop om haar horecazaak te redden

De dromen van 2019 terugvinden

Zelf heeft Evers met zijn zaken de crisis behoorlijk weten te overleven. ,,Natuurlijk zijn we de dans niet ontsprongen. Financieel staan we er slecht voor en hebben we kunnen overleven door te lenen op de ene zaak om zo een andere zaak overeind te houden. Banken en schuldeisers zijn daarbij zeer welwillend geweest. Die snappen ook wel dat het in hun belang is zaken overeind te houden."

,,Maar ook op menselijk gebied hebben we klappen gehad. De zaken die we runnen zijn echt een soort families. Daar hebben we mensen uit moeten laten gaan omdat dat financieel noodzakelijk was. Dat heeft heel veel pijn gedaan. Dat we nu weer mogen, geeft een enorme boost. Maar straks gaat de zon weer schijnen en dan komt de volgende klap. Gebrek aan personeel. Dan kunnen we geld verdienen met de terrassen, hebben we de mensen niet.”

Toch houdt Evers de moed erin. ,,Er gebeuren ook mooie dingen. We hebben de Powerzone Bowling overgenomen op de eerste dag van corona. Dat was echt de Powerzone: blauwe led-verlichting, harde sfeer. Daar hebben we de Aloha Bowling van gemaakt. Daar kan ik echt van genieten. En het gaat wel goed komen. Mensen hebben behoefte aan sociaal contact. Het is aan ons ondernemers om weer de dromen te hervinden die we in 2019 hadden.”

Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws