Nieuws Faillissement
Hotel bij Apeldoorn wéér failliet, curator is er inmiddels kind aan huis
Eerst de coronacrisis, daarna de oorlog in Oekraïne... De problemen die zich daardoor hebben opgestapeld zijn hotel Oranjeoord in Hoog-Soeren boven het hoofd gegroeid. Het hotel is failliet. Dat lot trof Oranjeoord al eerder.

Hotel Oranjeoord in Hoog-Soeren is opnieuw failliet. Foto: Maarten Sprangh
Eigenaar Onno Pel stapte zelf naar de rechtbank om het faillissement aan te vragen. Vrijdag blijkt dat te zijn uitgesproken. Curator Bert Jansen is er nu de baas en gaat op zoek naar een koper, in een poging zoveel mogelijk geld op te brengen voor de schuldeisers.
Lees ook: Ondanks groeiende markt is Golfplaza failliet: externe schuld doorslaggevend
Combinatie van factoren nekt hotel Oranjeoord
Eerst wegblijvende gasten in de coronaperiode, nu hoge energieprijzen en dure inkoop door de oorlog, terwijl de Belastingdienst bovendien met terugwerkende kracht geld wil zien. Waar Oranjeoord niet tegen opgewassen blijkt, zal ook andere horecagelegenheden gaan nekken, verwacht Jansen in gesprek met de Stentor. ,,Ik voel aankomen dat er meer gaan volgen.’’
Van de rechter-commissaris heeft hij toestemming gekregen om Oranjeoord ondanks het faillissement nog open te houden. Dat gebeurt wel vaker, omdat een hotel dat nog in bedrijf is aantrekkelijker is om te kopen dan een gesloten pand. Dat is een meevaller voor de mensen die reserveringen hebben gedaan.
"Afgelopen weekeinde was er een condoleance. Het is wel heel naar als je zoiets moet afzeggen"
De komende twee weken zullen er voor hen geen gevolgen zijn omdat het hotel open blijft, is de verwachting. ,,Afgelopen weekeinde was er bijvoorbeeld een condoleance. Het is wel heel naar als je zoiets moet afzeggen...’’ Hoewel Jansen het ontslag van de 22 werknemers voorbereidt, moeten zij nog gewoon beschikbaar blijven voor Oranjeoord.
In de gesprekken die hij over een overname verwacht te voeren, zal hij lopende reserveringen ter sprake brengen, zegt de curator. Hij denkt dat de klanten geen financiële gevolgen zullen ondervinden, omdat de meesten niet vooruit zullen hebben betaald.
Hotel ging al eerder failliet
Jansen is inmiddels kind aan huis in het dorpje bij Apeldoorn. Hij moest al meermalen aan de bak bij Oranjeoord. Voor het eerst in 2005, toen de Gerrit van Leeuwen Hotels failliet gingen, waar Oranjeoord toen nog toe behoorde.
De verkoopprocedure was al afgerond, met een hoogste bod van Hotelbon-bedenker Chris Luken, toen Jansen besloot de procedure over te doen. De bedrijfswoning bij Oranjeoord was door een misverstand van de bank mee verkocht, terwijl die niet tot de failliete boedel behoorde. In de herhaling viel Luken buiten de boot en was het Derk Munnik die het hotel als eigenaar nieuwe glorie mocht geven.
Lees ook: Doorstart voor bonbonwinkels die Leonidas verkocht, wel nieuwe naam
Oranjeoord viel onder vlag van Charme hotels
In 2013 kreeg Jansen de verantwoordelijkheid over drie faillissementen die de naam droegen van hotel Oranjeoord. Dat waren vennootschappen van Munnik, maar onder druk van de bank had hij het bedrijf inmiddels verkocht aan Charme Hotels. Het hotel zelf ondervond geen hinder van de faillissementen. Lange tijd bleef Oranjeoord onder de vlag van Charme Hotels. Een jaar geleden ging het hotel zelfstandig verder, zegt de curator.
Pels vennootschap Hotel Oranjeoord Exploitatie BV is nu failliet. De inventaris – stoelen, bedden, potten en pannen enzovoorts – en het pand zijn echter van andere vennootschappen, die eveneens van Pel zijn. Daar heeft de curator geen enkele zeggenschap over.
Aan een koper heeft hij slechts het bedrijf te bieden. Compliceert dat de zaak? ,,Het zou wel wat gemakkelijker zijn als het geheel onder het faillissement viel’’, zegt Jansen, ,,maar dit is geen ongebruikelijke constructie. De eigenaar staat ervoor open om alles te laten overnemen of eventueel te verhuren. Dit zal denk ik geen belemmering worden.’’