Nieuws Faillissement

Retailexpert Cor Molenaar: ‘Verwacht geen doorstart moederbedrijf Miss Etam’

FNG, het Belgische moederbedrijf van onder meer Miss Etam en Steps, heeft faillissement aangevraagd in België. In Nederland is uitstel van betaling aangevraagd, omdat het bedrijf hier mogelijk zijn activiteiten door wil zetten. Volgens retailexpert Cor Molenaar heeft die poging weinig kans van slagen.

Ezra Hakze 30 juli 2020

Steps promiss sluit deuren winkel online retail expert

Foto: ANP

FNG zat al langer, ook voor de coronacrisis, in de financiële problemen. In 2019 leed het bedrijf een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl het bedrijf 734 miljoen euro aan schulden heeft.

,,Het merk Miss Etam kwakkelt al een paar decennia,'' zegt Molenaar. ,,Onder het moederbedrijf vallen een aantal zwakke modemerken en ze hebben al eerder geprobeerd die te revitaliseren, maar dat proces slaagde niet. Dat kwam met name door de grote impact van de online verkoop. Mode wordt steeds meer via het internet gekocht, dat proces was al bezig. En toen kwam de coronacrisis er nog eens overheen. Dan is er geen houden meer aan.’’

Miss Etam in België failliet: doorstart Nederlandse winkels?

Door de hoge schulden zat FNG al krap bij kas, en nu de lockdownmaatregelen voor omzetverlies zorgden en het bedrijf geen krediet meer kon krijgen van de bank, was er geen geld meer om rekeningen te betalen of een nieuwe collectie in te kopen, zo stelt Molenaar. Hoewel de Nederlandse tak van FNG nog geen faillissement heeft aangevraagd, is Molenaar er niet van overtuigd dat er een doorstart gaat komen.

Lees ook: Moederbedrijf van Steps en Miss Etam vraagt faillissement aan

,,Het hoofdkantoor zit in België en als die faillissement aanvraagt sleept die Nederland toch mee. De situatie in België is echt niet heel anders dan in Nederland. Niemand wil nu gaan investeren in die modemerken, iedereen wacht de situatie voor de retail af. Ik verwacht dat er pas volgend jaar weer wat herstel komt. We zitten nu in een transitieperiode, waarin winkels moeten zien te overleven. En veel zal dat niet lukken, die zullen omvallen.’’

Verklaring voor problemen boekhouding FNG

Behalve financiële problemen, waren er ook problemen met de boekhouding van FNG, zo bleek. De accountant heeft de jaarrekening van het bedrijf niet goedgekeurd omdat die nadere informatie wil. ,,Het vermoeden bestaat dat iemand in het bedrijf geld achterover heeft gedrukt,’’ zegt Molenaar. Toch is dit volgens hem maar van marginale invloed op de financiële problemen van het bedrijf. Dat er bedragen van de bedrijfsrekening zijn afgeschreven is waarschijnlijk, maar 'het zal niet om miljarden gaan'.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.