Aangeboden door FundingBase

Branded Content Financiën

‘Als de bank nee zegt, zijn er genoeg andere opties’

Een financiering voor een horecabedrijf in coronatijd: onmogelijk? Niet als het aan Raymond Spenkelink en Stefan Woestenenk ligt. Dit ondernemersduo start FundingBase: een eigentijdse partner in bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. „Dankzij ons brede netwerk van professionele financiers en investeerders kunnen wij een stuk creatiever zijn in onze oplossingen.”

Crissy Mulder 18 januari 2022

Funding Base oprichters

Raymond Spenkelink (links) en Stefan Woestenenk: ,,Dankzij ons netwerk van investeerders maken wij het onmogelijke mogelijk.”

Spenkelink en Woestenenk zijn niet nieuw in de financiële wereld. Na vijftien jaar financieringservaring, bij onder meer ING, Rabobank, Capfinder en Financieringsgilde, vonden ze het tijd voor een persoonlijk aanspreekpunt voor bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. „Financieren is people business”, zegt Woestenenk. ,,Je moet goed kunnen aanvoelen wie de ondernemer is en hoe zijn bedrijf in elkaar steekt. Op dat punt leveren wij toegevoegde waarde. We bieden één persoonlijk aanspreekpunt. Dat zorgt voor vertrouwen, korte lijnen en duidelijkheid. We denken van begin tot eind met de ondernemer mee, verkennen alle opties en realiseren voor hem de beste deal op het gebied van bedrijfs- of vastgoedfinanciering. Daarbij ontzorgen we hem optimaal, zodat de ondernemer zijn tijd en energie kan besteden aan andere zaken.”

Geen grootbank

In dat ontzorgen is de organisatie ‘creatief’, zegt Spenkelink. ,,Financieren is mijn vak en ik krijg er energie van om ondernemers, die werken vanuit hun passie, aan de beste financieringsoplossing te helpen. Daarom denk ik graag wat verder mee in een businessplan. Hoe kunnen we op andere manieren stapelen waardoor de puzzel toch gelegd wordt? In crisistijd zijn de banken immers een stuk kritischer dan voorheen. Heb je een klein krasje op je dossier? Dan is het vaak einde oefening. Daarom kijken wij verder, voorbij de grootbanken. Als de bank nee zegt, zijn er vaak genoeg andere opties. Soms is dat een volledig alternatief en soms in de combinatie met een bank.”

“Wij denken in creatieve oplossingen en kijken ook verder dan alleen de grootbanken”

Volgens Woestenenk staan er nu, mede door de negatieve rente, veel andere partijen op die wél een stuk financiering kunnen en willen verstrekken. ,,In de laatste jaren zijn er steeds meer financiers beschikbaar gekomen. Zo hebben wij op dit moment toegang tot meer dan negentig financiers. Dat zijn deels professionele partijen en deels investeerders vanuit ons eigen netwerk. Zij weten: als ik mijn vermogen op de bank laat staan, moet ik daar negatieve rente over betalen, maar als ik mijn vermogen investeer, ontvang ik rente. Dan is de keuze vaak snel gemaakt.”

Deal in coronatijd

Dankzij het brede netwerk van financiers en investeerders kan FundingBase hét verschil maken, zegt Spenkelink. „Uiteraard sluiten wij altijd de beste deal, maar soms is het verkrijgen van een deal al een uitdaging op zich. Dat zit hem met name in de sectoren waarin bedrijven hard geraakt worden, bijvoorbeeld door de coronacrisis.”

“Soms is het verkrijgen van een deal, zeker in tijden van corona, al een uitdaging op zich”

Desalniettemin liet FundingBase afgelopen maand nog een offerte tekenen van een horecaondernemer. „Bij de grootbanken was dat nooit gelukt, maar dankzij ons netwerk lukte het wel. Daarom doen wij verreweg het grootste deel van onze deals met andere partijen dan de bank. Doordat wij dat aanbod goed kennen, onderscheidt FundingBase zich ten opzichte van de gemiddelde intermediair of accountant.”

Dromen waarmaken

Het onderscheidende karakter zit hem ook in een stukje ontzorging en nét dat ene stapje extra zetten voor een klant, zegt Spenkelink. „In de basis regelen wij de financiering voor een ondernemer, maar hoe langer wij in het netwerk actief zijn, hoe breder we de rest aan elkaar kunnen knopen. Zo hebben we ook goede contacten met taxateurs, makelaars en aannemers. En dankzij die contacten worden sommige dingen net even wat makkelijker. Een recent voorbeeld: een klant wilde de max van zijn financiering opzoeken, maar de taxateur die hij zelf in gedachten had, kwam met een getal waardoor hij die financiering kon vergeten. Daarom belden wij een andere taxateur. Hij kreeg van ons aanvullende input, zocht de randjes op en kreeg daarmee het juiste getal op papier. Zo maakten wij de droom van de ondernemer waar. Daar doen we het voor.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met FundingBase. Meer info: fundingbase.nl

Stefan Woestenenk (links) en Raymond Spenkelink opereren vanuit Doetinchem.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws