Nieuws Financiën

Gedragscode Kort Zakelijk Krediet versterkt bescherming ondernemers bij kortlopende leningen

Door nieuwe afspraken opgenomen in de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet genieten ondernemers die kortlopende leningen afsluiten nu betere bescherming. Het Ministerie van Financiën steunt deze ontwikkeling, waarbij aanbieders afspreken transparant te communiceren over kosten en voorwaarden. Stichting MKB Financiering zal toetsen of de aanbieders voldoen aan deze afspraken.

Van onze redactie 20 juli 2023

Gedrgascode kort zakelijk krediet mkb financiering ondernemers kaag

Beeld: Shutterstock

Voor structurele financiering kunnen ondernemers naast banken al langere tijd terecht bij nieuwe aanbieders in de markt. Sinds kort groeit het aantal aanbieders waar ondernemers voor enkele maanden geld kunnen lenen. Op basis van snelle analyses van bankgegevens of de boekhouding kan de financiering heel snel op de bankrekening staan.

Voor ondernemers die tijdelijk geld nodig hebben kan een kortlopende financiering een goede oplossing zijn, maar deze snelheid en het gemak brengen ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat de voorwaarden en kosten voor de ondernemer transparant zijn en dat ondernemers voldoende worden beschermd.

Lees ook: 'Kabinet is demissionair, maar belang van ondernemers niet'

Gedragscode en toetsing

Op verzoek van het Ministerie van Financiën heeft Stichting MKB Financiering in samenwerking met ondernemersnetwerken en marktpartijen afspraken en waarborgen ontwikkeld voor aanbieders van kortlopende leningen. Deze afspraken gaan op 1 oktober 2023 in en tot die tijd hebben aanbieders tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe voorwaarden en het aanvraagproces te doorlopen.

Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag:,,Toegang tot financiering voor het mkb is en blijft cruciaal, of het nu gaat om starten, groeien, vernieuwen of investeren in maatschappelijke transities. Ik vind het van belang te zorgen dat de toegang tot kort zakelijke financiering gewaarborgd blijft. Ook is van belang dat kleine ondernemers gepaste bescherming krijgen wanneer zij zakelijk krediet afnemen en is het goed dat financiers de noodzaak zien zich aan regels te binden ter bescherming van de kredietnemers."

Lees ook: D66 en VVD willen met garantiefonds van 150 miljoen euro mkb helpen verduurzamen

Eind 2025 beoordeelt de minister van Financiën of de marktpartijen voldoende stappen hebben gemaakt. De Gedragscode Kort Zakelijk Krediet maakt deel uit van het keurmerk Erkend MKB Financier dat al gebruikt wordt voor zelfregulering van de non-bancaire mkb financieringsmarkt.

Klachtenregeling en accreditatieproces

Onderdeel van de gedragscode is een klachtenregeling en de verplichting voor een Erkend MKB Financier om zich aan te sluiten bij Kifid. Is er een klacht van een ondernemer over zijn kort zakelijk krediet, dan moet de financier deze eerst zelf in behandeling nemen en met de ondernemer proberen tot een vergelijk te komen. Lukt dit niet, dan kan de ondernemer zich wenden tot het financiële klachteninstituut Kifid.

Ronald Kleverlaan, Voorzitter Stichting MKB Financiering: ,,Voor een ondernemer is het belangrijk dat hij of zij erop kan rekenen dat een Erkend MKB Financier betrouwbaar is en de ondernemer bij een klacht terug kan vallen op een onafhankelijk klachteninstituut. De gedragscode Kort Zakelijk Krediet is een volgende stap in de verdere professionalisering en transparantie van de non-bancaire sector."

Lees ook: Mkb op zoek naar financiering: kentering van krediet naar aandelen

MKB-financiers die voor het keurmerk Erkend MKB Financier in aanmerking willen komen en onder de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet vallen, kunnen zich na de zomer hiervoor bij SMF aanmelden. Een onafhankelijke auditor zal beoordelen of een financier aan de eisen van de gedragscode voldoet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws