Nieuws Financiën

Groningen Werkt, Vitaal, Compleet en Aantrekkelijk

Van onze redactie 1 februari 2016

Rabobank Lening Theater

Een langdurig onderzoek naar de stand van zaken in Groningen, door de vier Rabobanken van de provincie Groningen, heeft een toekomstvisie voor de provincie opgeleverd, schrijft Dagblad van het Noorden.

Commissaris van de Koning Max van den Berg heeft samen met burgemeester Rika Pot van Appingedam de eerste exemplaren van het onderzoek vrijdag in ontvangst genomen. Aan de hand van vier transitiepaden (Groningen Vitaal, Groningen Werkt, Groningen Compleet en Groningen Aantrekkelijk) zijn er vier werkgroepen benoemd, waarin bijna veertig ondernemers en bestuurders zich bereid hebben verklaard de kar te trekken, samen met de Rabobank.

Groningen Vitaal moet over tien jaar leiden tot de eerste zogenoemde Blue Zone van Nederland, dus een gezonde leefstijl en toegang tot zorg. Groningen Aantrekkelijk moet ervoor zorgen dat traditie tot innovatie leidt. Groningen Werkt moet in 2025 leiden tot een broedplaats voor productinnovatie. Groningen Compleet is: de verbetering van stad en ommeland die elkaar aanvullen.

De ambities zijn stevig. Zo zal Groningen Werkt een werkplaatsachtig ontwikkelcentrum neerzetten, waar apparatuur en kennis beschikbaar komen voor bedrijven die innovatieve routes willen onderzoeken. Wellicht wordt aangehaakt bij een soortgelijk initiatief van Pezy, dat een zogenoemde pilot factory heeft ingericht.

De vier werkgroepen gaan de komende tien jaar aan de slag om de visie handen en voeten te geven.