Nieuws Financiën

'Grootste probleem: hoge huurprijzen' in Oldenzaal

Ze is nog maar een paar dagen open, maar nu al weet Manon Moekotte dat ze de juiste stap heeft gezet. De eigenaresse van Gerton Lederwaren zit sinds een paar dagen in het winkelcentrum De Driehoek. "Je merkt gewoon dat hier heel veel mensen gewoon even binnenwandelen, dat had ik op mijn oude stek veel minder."

Engelbert Heideman | Foto: Reinier van Willigen 3 maart 2016

Manon moekotte reinier van willigen

Die oude stek aan de Grootestraat ligt inmiddels ook midden in een probleemgebied. Het deel tussen de cafetaria De Smulhoek en het winkelcentrum In den Vijfhoek telt inmiddels al acht leegstaande panden. Vijf jaar geleden nam Manon Moekotte de zaak over van de familie Bulters. "De winkel bestond in feite uit twee pandjes en had ook nog eens een verhoging. Het was gewoon een stuk minder overzichtelijk dan nu. Pas geleden nog is de kassa leeggehaald terwijl ik aan de andere kant iemand aan het helpen was, die hoorde er natuurlijk bij. Een vooropgezet plan dus."

SuperDaar heeft ze op haar nieuwe plek tegenover modezaak Hesselink geen last van. De 180 vierkante meter zijn prima te overzien. "Helemaal super." Ze weet dat de Grootestraat inmiddels ook tot het zorgelijke gebied van Oldenzaal behoort. Diverse ondernemers vertrokken (Niendeur), stopten (Lansink Hifi en kiosk Van Benthem) of gingen failliet (Pico Bello). "Ja het is echt een probleem." Oorzaken heeft ze zo gevonden. "Ten eerste natuurlijk de hoge huurprijzen, volgens mij denken de eigenaren nog altijd sky high in Oldenzaal. Ik vind dat de eigenaren ook best mee kunnen denken in oplossingen. Kijk naar Hengelo waar startende ondernemers het eerste half jaar niets betalen. Dat is een succesvol initiatief dat al diverse nieuwe winkels heeft opgeleverd."

InternetOok weet ze dat ondernemers anno 2016 niet meer bij banken hoeven aan te kloppen. "Niemand komt aan geld, ik was blij dat de Rabobank het wel zag zitten met mij. Dat zal ook komen door de goede naam van Gerton, denk ik", vertelt de 41-jarige onderneemster. Het internet is verder ook een geduchte concurrent. "Toch heb ik het idee dat er een ommekeer komt. Mensen zijn zich vaak niet eens bewust van wat ze kopen, bovendien werkt het met de garantie natuurlijk ook net iets anders." Alsof het zo moet zijn komt er een klant in de winkel met een tas waar iets aan mankeert. Het wordt direct verholpen.

OldenzaalManon Moekotte is als geboren en getogen Oldenzaalse helemaal in haar element. "Weet je wat mensen ook niet moeten vergeten: wij lokale ondernemers steunen ook het verenigingsleven. Je wilt niet weten hoeveel clubjes en goede doelen ik sponsor. Zou het bedrijfsleven dat niet doen dan zou het ook een stuk moeilijker zijn om bijvoorbeeld carnaval en de Boeskool in stand te houden. Denk maar niet dat Bol.com Oldenzaal steunt."

In het voormalige pand aan de Grootestraat houdt Gerton Lederwaren deze maand nog een outlet, elke vrijdag en zaterdag.