Nieuws Financiën

Staatssecretaris Keijzer wil maximaal 30 dagen betaaltermijn grote bedrijven aan mkb

Grote bedrijven moeten rekeningen van middelgrote en kleine ondernemingen sneller gaan betalen. EZK-staatssecretaris Mona Keijzer wil de wettelijke betalingstermijn verlagen van zestig naar dertig dagen, het maximum dat nu al geldt voor de overheid. Eerder deze week deed MKB-Nederland hierover een stevig signaal uitgaan naar de overheid.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 24 april 2019

ANP Mona Keijzer

De Tweede Kamer stelde de betalingstermijn voor bedrijven twee jaar geleden vast op zestig dagen. Grote bedrijven die daar niet aan voldoen kunnen een boete krijgen. Maar volgens brancheorganisatie MKB-Nederland moeten kleinere ondernemers nu langer op hun geld wachten dan voordat die wet van kracht werd. Facturen bleven vorig jaar gemiddeld 41,5 dagen liggen.

De betalingstermijn van zestig dagen wordt deze zomer tegen het licht gehouden. Als ook daaruit blijkt dat de wet niet tot een verbetering maar juist tot een verslechtering heeft geleid, is het volgens Keijzer tijd om in te grijpen. ,,Ik ben het met mkb-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten'', aldus de staatssecretaris.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): Betaaltermijnen 'groot naar klein' maximaal 30 dagen

Initiatiefwet Tweede Kamer

De huidige betalingstermijn van zestig dagen staat in de initiatiefwet die in 2017 door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was destijds geen voorstander van de wet en waarschuwde dat een zestig-dagennorm ertoe zou leiden dat bedrijven naar die termijn toe zouden gaan kruipen om later te kunnen betalen.

Een evaluatie van de uitvoering van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven stond al gepland voor komende zomer. Als ook daaruit blijkt dat grote bedrijven de maximale termijn van zestig dagen als norm hanteren, past de staatssecretaris de betalingstermijn door een wetswijziging aan naar dertig dagen.

Lees ook: Betaalme.nu: MKB Loket voor kleine ondernemers