Nieuws Financiën

HEMA krijgt weer blos op de wangen

Na jaren van omzetdaling heeft HEMA de weg naar boven weer gevonden. Zowel in binnen- als buitenland nam de omzet toe, schrijft het AD. De keten maakt nog wel verlies, maar veel minder dan in 2014.

Sander van Mersbergen 22 april 2016

Hema logo borden

HEMA-topman Tjeerd Jegen zal enige voorkennis gehad hebben, toen hij nog geen halfjaar geleden tegen deze krant zei dat de jarenlange omzetdaling van de Nederlandse vestigingen 'absoluut' te keren was. Hoe dan ook: gisteren haalde hij zijn gelijk al, bij de presentatie van de jaarcijfers. De omzet van HEMA steeg in 2015 met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, en de winkelverkopen in Nederland waren daarin een belangrijke factor. Die groeiden van 846,4 miljoen naar 885,9 miljoen euro.

'Blijmakers'Volgens de keten won HEMA het afgelopen jaar marktaandeel in de productcategorieën kleding, huishoudelijke producten & persoonlijke verzorging en food & horeca. Jegen, die in het voorjaar van 2015 aantrad als topman van het bedrijf, zal daar op zijn minst enige invloed op hebben gehad. Hij introduceerde onder meer de 'blijmakers', kleine cadeautjes die op prominente plekken in de winkels zijn geposteerd.

BuitenlandBeter nog dan de Nederlandse winkels presteerden de Franse tak en de webshop van het bedrijf. Beide werden door Jeger tot belangrijke prioriteit gebombardeerd bij zijn aantreden. De online verkoop was in 2015 28 procent hoger dan in 2014. In Frankrijk steeg de omzet zelfs met ruim 30 procent, vooral door het openen van zeven nieuwe winkels. Het totaal komt daarmee op 44. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje heeft HEMA vestigingen, bij elkaar 18.

Overtollige voorraden In totaal zette HEMA in 2015 ruim 1,1 miljard euro om. Er was over die periode nog wel een verlies van 72,5 miljoen euro, maar dat is veel minder dan in 2014, toen het verlies bijna 200 miljoen bedroeg. Dat was onder meer het gevolg van een forse afschrijving. Nu heeft HEMA vooral last van nadelige wisselkoersen en doet het zijn best om overtollige voorraden af te bouwen.