Nieuws Financiën

'Hoge prijs energie is onnodig'

De Consumentenbond en grote bedrijven eisen dat de energierekening omlaag gaat. De netbeheerders bulken immers van het geld. Bovendien vallen de kosten voor windparken miljarden goedkoper uit, schrijft het AD.

David Bremmer & Sander van Mersbergen | Foto: Pixabay 13 februari 2017

Energy

De prijzen van gas en licht zijn de afgelopen jaren gedaald, maar het kabinet legt steeds meer belastingen en netbeheerkosten op. Daarmee wordt onder andere de aanleg van windparken betaald. Inmiddels bestaat de energieprijs al voor 44 procent uit belastingen, terwijl de netbeheerders nog eens 16 procent rekenen voor het onderhoud van hun stroom- en gasnetten.

,,Die percentages dreigen alleen maar groter te worden", zegt Patrick Lammers, bestuursvoorzitter van energieleverancier Essent. De Consumentenbond en het bedrijfsleven delen zijn zorgen.

De drie grote netbeheerders Alliander, Stedin en Enexis hielden in de periode van 2013 tot 2015 2,3 miljard euro over, blijkt uit de jaarverslagen. Hun gezamenlijk eigen vermogen bedraagt 10,5 miljard euro.

Ondertussen dalen de kosten voor verduurzaming sterk. De twee windparken op zee die het kabinet vorig jaar aanbesteedde, vergen 7 miljard euro minder subsidie dan eerder werd ingeschat.

Uit een enquête van de belangenvereniging van grootverbruikers van stroom VEMW blijkt dat negen op de tien bedrijven vindt dat de netbeheerders te veel berekenen. De netbeheerders vinden hun tarieven niet te hoog. De ACM zegt dat ze niet meer mogen vragen dan nodig, maar dat ze wel ruimte moeten hebben om te investeren.

Economische Zaken heeft geen plannen voor tariefsverlagingen, zegt een woordvoerder. Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld 60 euro extra en dat loopt op tot 200 euro in 2020, berekende vergelijker Pricewise eerder deze week.