Nieuws Financiën

Hotel Villa Leeuwse Waard strandt

Hotel Villa Leeuwse Waard komt er niet. Bart de Weert en Esther Balster wilden een hotel beginnen in een villa aan de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen met inzet van verstandelijk beperkte jongeren. Ze zijn er niet in geslaagd voldoende geld te vinden om het plan van de grond te tillen, meldt De Gelderlander.

Peter Deurlo 26 februari 2016

Hotel toerisme drenthe stijging

De Weert en Balster maakten hun plan een klein jaar geleden bekend. Ze hielden een crowdfundingactie via Facebook voor de inrichting van hotelkamers. Die leverde giften en financiële toezeggingen op. Het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en Stichting Doen zegden subsidies toe. Ook wilden de initiatiefnemers eigen geld in het project steken.

Maar er was ook een hypotheek van de bank nodig om het pand aan te kopen. Die is er uiteindelijk niet gekomen, vertelt De Weert.

BankenHet afgelopen jaar sprak het duo met diverse banken. Bij twee banken haalde het plan bijna de eindstreep maar ook die vonden het uiteindelijk een te onzeker avontuur. Ze vonden dat een te groot deel van de begroting op subsidies was gebaseerd.

Nadat de banken eind vorig jaar afhaakten, gingen De Weert en Balster in gesprek met een particuliere investeerder waar het Fonds Verstandelijk Gehandicapten hen mee in contact had gebracht.

Die gesprekken ketsten uiteindelijk af op de eis van de investeerder dat het hotel zich zou moeten scharen onder de vleugels van een grote zorginstelling voor verstandelijk beperkten. Dat zag het duo niet zitten. Het vreesde dan de zeggenschap kwijt te raken over het project.

InvesteerdersDe giften die de initiatiefnemers al hadden ontvangen, hebben ze teruggeboekt naar de gevers. Ze wilden in Hotel Villa Leeuwse Waard leer- en werkplekken creëren voor 24 jongeren. Acht zouden er op termijn in vaste dienst komen. Zestien anderen zouden een stage van een half jaar doen op weg naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt. Daarna zou er dan weer een nieuwe ploeg stagiairs aan de slag kunnen. De medewerkers wilden ze inzetten voor tal van werkzaamheden: van administratie en keukenwerk tot tuinieren.

Het ideële bedrijf zou de vorm van een stichting krijgen. Balster en zo'n zes professionals (uit zorg en horeca) zouden in vaste dienst komen. De winst uit hotel en restaurant zou terugvloeien naar het project. Op termijn wilden de initiatiefnemers uitbreiden met een werkplaats en een winkel.

De gemeente West Maas en Waal stond positief tegenover het initiatief.